Nezdolný kolos i žrout paliva. Ukrajina dostane americké tanky, které zažily už tři války

Ukrajina dostane od Američanů hned 31 tanků M1 Abrams. Válečná zóna není pro tyto stroje žádným neznámým prostředím, Washington je už totiž vyzkoušel ve válce v Zálivu, Afghánistánu nebo Iráku. Podle expertů patří Abramsy mezi nejlepší tanky na světě, mají ale svá negativa.

Americký prezident Joe Biden příjemně překvapil Kyjev, když po téměř ročním odmítání schválil dodávku moderních tanků M1 Abrams na Ukrajinu. Ještě před týdnem přitom Washington veřejně prohlašoval, že tyto stroje nejsou pro armádu Kyjeva příliš vhodné.

Snad Američané prostě změnili názor. Snad se dohodli s Němci, že výměnou za poslání Abramsů uvolní Berlín vlastní tanky Leopard 2. Tak či tak – na Ukrajinu zamíří 31 supermoderních tanků, které USA v minulosti opakovaně vyzkoušely v ostrých konfliktech.

Vývoj tanku Abrams započal už v 70. letech minulého století. Model dostal jméno podle generála Creightona Abramse, pod jehož velením se Američané začali stahovat z války ve Vietnamu. Na bitevním poli se stroj objevil poprvé během první války v Zálivu.

Mohlo by vás zajímat: Rozhovor Volodymyra Zelenského, ve kterém se vyjadřuje k Vladimiru Putinovi.

Tam svět premiérově viděl, o jak výjimečný stroj jde. List Business Insider připomněl, že Američané tehdy nasadili přes dva tisíce tanků a nepřítel jich ochromil pouze 23. Abrams je 55tunový kolos, který vyniká silným pancířem. Na délku měří skoro deset metrů, je tedy o tři metry delší než ruský tank sovětské výroby T-72. Mimochodem když tento moskevský model čelně zasáhne Abrams, americkému stroji by to mělo způsobit jen malé škody.

Turbínový sprinter

Technologickou složitost amerického tanku, kvůli které Washington dlouho s posláním tohoto modelu na Ukrajinu váhal, umocňuje turbínový motor, díky kterému má stroj vysoké zrychlení (rychlostně je ale srovnatelný s ruskými tanky).

Plynová turbína navíc umí spalovat nejen naftu, ale také benzin nebo dokonce petrolej. Cenou za tuto univerzálnost je ale gigantická spotřeba, na jeden kilometr potřebuje tank skoro čtyři litry pohonných hmot.

„Jsou zde určité technické aspekty, kvůli kterým je Abrams o trochu složitější než jiné systémy, které jsme v minulosti poskytli Ukrajině. Je to nejschopnější tank na světě a je velmi sofistikovaný,“ sdělil zástupce amerických úřadů. Informovala o tom americká stanice CNN.

Ukrajinští vojáci se proto budou muset nejdříve s Abramsy naučit pracovat. Výcvik bude nejspíše probíhat na americké půdě. Velkou výzvou bude také otázka logistiky. Američané musejí 31 špičkových tanků dostat v pořádku přes Atlantik.

Americký generálporučík ve výslužbě pro CNN odhadl, že tanky Abrams se dostanou na Ukrajinu nejdříve za půl roku.

Tagy: