CNN: Stíhačky F-16 pro Ukrajinu? Západ to nezvažuje nadarmo, zlomová pomoc to ale nebude

V lednu se naplno protrhla přehrada západní pomoci Ukrajině. Západní státy začínají slibovat Ukrajině už i moderní těžkou techniku, bojová vozidla i tanky. A přišla řeč i na stíhačky. USA zvažují, že poskytnou Kyjevu legendární F-16. Americká CNN ale uvedla, že stíhačky vývoj války příliš neovlivní. Proč?

Jako by se v lednu v hlavách západních státníků přepnulo tlačítko, které změnilo jejich myšlení. USA i Evropa začaly zaplavovat Ukrajinu sliby o dodávkách moderní těžké tanky, překvapilo zejména přislíbení německých tanků Leopard 2 a dokonce i amerických Abramsů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak na tyto dodávky reagovalo Rusko?

Západní pomoc Ukrajině tím ale nekončí. USA totiž nyní začínají zvažovat, že poskytnou napadenému spojenci i stíhačky. A to rovnou legendární F-16, které svého času patřily mezi nejlepší stíhací letouny na světě. Ještě nedávno přitom americká administrativa označovala posílání stíhaček na Ukrajinu za něco nemyslitelného.

„Poslal jsem loni Santa Clausovi seznam přání a na tom seznamu byly i stíhačky,“ sdělil pro CNN ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Výhodný obchod

Američané přitom v těchto úvahách nejsou sami. Export F-16 zvažují také v Nizozemsku nebo Polsku. Země totiž pokukují po novějších stíhačkách v čele s F-35, čehož chce Ukrajina využít.

„Případ Nizozemska ukazuje, že ukrajinské žádosti o F-16 lze chápat jako částečný oportunismus s cílem získat letouny, které evropské země vyřazují, ve prospěch F-35, a to před tím, než je prodají někomu jinému,“ komentuje americká CNN.

Pro ukrajinskou armádu by ale F-16 byly významným vylepšením letectva. Kyjev ostatně v dlouhodobém horizontu usiluje o to, aby kompletně přešel ze současných modelů MiG-29 a Su-27 (oboje sovětské výroby) na západní stroje.

Změní F-16 průběh války?

Ať už se Američané rozhodnou poslat stíhačky nebo ne, experti oslovení americkou CNN se nedomnívají, že by stíhací letouny Ukrajině výrazněji pomohly změnit kurz války.

Hlavním problémem je protivzdušná obrana, ta je na obou stranách fronty velmi hustá. I proto se ani Rusům, ani Ukrajincům nepodařilo ovládnout vzdušný prostor. A nezměnily by to zřejmě ani americké stíhačky.

„Myšlenka, že by západní stíhačky umožnily Ukrajincům provádět útoky nad ruským územím, tak to je naprostá iluze,“ sdělil pro CNN výzkumník Justin Bronk z bezpečnostního think tanku Royal United Services Institute. „Pravda je taková, že západní stíhačky budou stejně omezené hrozbou ruské protivzdušné obrany jako jsou nyní ty ukrajinské,“ uzavřel s tím, že Ukrajinci by se navíc museli dlouhé měsíce s F-16 učit zacházet.

Tagy: