Ruská morálka se drolí, protiúder Kyjeva bude zběsilý. Hrozí jaderná válka, míní analytik

Pokud by se fronta na Ukrajině rozpadla a jednotky Kyjeva by začaly kvapně osvobozovat území, Rusko by mohlo pohrozit jaderným úderem. Analýzu o možném vývoji války zveřejnil web Rusi.org. O nukleární koncovce konfliktu mluví i bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Ruská armáda živoří na frontě v mrazu a nelidských podmínkách. Britský diplomat a analytik Tim Willasey-Wilsey v analýze na webu Rusi.org uvedl, že morálka Rusů polevuje a zároveň ubývá těch, kteří stále věří, že bojují skutečně proti „ukrajinským nacistům“. Vojáci naopak údajně mohou začínat chápat, že krvácejí pro to, aby se Vladimir Putin udržel u moci.

I zářijová náhlá evakuace Charkovské oblasti podle diplomata nesla znaky rozvratu. Vojáci ve spěchu opouštěli své pozice a nechávali za sebou vybavení a osobní věci. Teoreticky by neshody v armádě a rozpad fronty mohly znamenat konec války, podle Medveděva by to ale způsobilo značná rizika. Politik totiž tvrdí, že Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně.

„Porážka nukleární mocnosti v konvenční válce může vyprovokovat jaderný konflikt,“ napsal Medveděv v lednu na sociální síť Telegram. Upozornila na to turecká agentura Anadolu Ajansı.

Ukrajinské síly mezitím dál dosahují výrazných úspěchů v protiofenzivě v jihoukrajinské Chersonské oblasti, napsal americký Institut pro studium války (ISW). Rusko podle analytiků není schopné zajistit novou frontovou linii na severovýchodě Ukrajiny, která vznikla bleskovým postupem ukrajinských jednotek. Rusové také zřejmě kvůli nízké morálce přestali na frontovou linii posílat posily a nově utvořené jednotky.

K TÉMATU: Proč se Rusům nedaří splnit cíl invaze? Rozvědka odhalila závažné problémy

Až příliš rychlý postup

Kdyby ukrajinské síly náhle zjistily, že před nimi na frontě není žádný odpor, spustily by bleskurychlou protiofenzívu. Během několika dní by Ukrajina mohla získat zpět všechna území ztracená od 24. února loňského roku, myslí si Willasey-Wilsey.

Moskevská vláda by v tu chvíli mohla vydat ultimátum, aby Ukrajina neútočila na ruské okupované oblasti a hlavně na Krymský poloostrov. Kreml by zároveň dal dle experta jasně najevo ochotu použít jaderné zbraně, údajně na ochranu své územní celistvosti.

Rusko by se po možné vzpouře a ztrátě velkého území ocitlo ve zmatku. „To jsou chvíle, kdy se mohou učinit špatná nebo dokonce katastrofická rozhodnutí,“ napsal Willasey-Wilsey.

Putin by nepochybně obvinil a propustil ministra obrany Sergeje Šojgua a šéfa armády Valerije Gerasimova. Sám prezident by ale jen těžko vyvázl bez šrámů.

Pomyslné zmáčknutí jaderného tlačítka by proto mohl v tu chvíli vnímat jako poslední možnost, jak si zachránit krk a odvést pozornost od vlastních nezdarů.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Krym Rusko jaderná válka Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Kužugetovič Šojgu Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu