CNN: Proti Trumpovi nemáte šanci, soukromě řekla Pelosiová Bidenovi. Ten reagoval odmítavě

Prezident USA Joe Biden, v pozadí Kamala Harrisová a Nancy Pelosiová

Biden měl pozitivní test na covid

Bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová řekla v soukromém hovoru americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, že v podzimním klání o post v Bílém domě nemůže porazit favorita republikánů Donalda Trumpa. Podle zdrojů webu CNN také uvedla, že Biden může rovněž ohrozit šance Demokratické strany na vítězství v dolní komoře Kongresu Spojených států. Prezident měl reagovat odmítavě, prý zdůraznil průzkumy, podle nichž může mandát obhájit.

Biden a Pelosiová spolu měli hovořit po telefonu. Jeden ze zdrojů pro web CNN uvedl, že šéf Bílého domu se ohledně některých průzkumů postavil do defenzivní pozice. V jednu chvíli chtěla bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů přizvat do hovoru i Bidenova dlouholetého poradce Mikea Donilona, aby nepříznivou situaci společně probrali.

K TÉMATU: Biden všem tvrdí, že Trumpa přehrává. Možná ani neví, že je to jinak, bojí se demokraté

Podle webu CNN se jedná o druhý známý rozhovor mezi kalifornskou zákonodárkyní a Bidenem od prezidentovy katastrofální televizní debaty s Trumpem z 27. června. Tato debata, v níž se šéf Bílého domu opakovaně zadrhával a nedokázal dokončit některé myšlenky, vyvolala velké pochybnosti o tom, zda 81letý politik má pokračovat v souboji s o tři roky mladším Trumpem. Někteří demokratičtí zákonodárci, sponzoři či komentátoři následně Bidena vyzvali, aby z klání odstoupil.

Přesné datum telefonátu Bidena s Pelosiovou sice nebylo z vyjádření zdrojů jasné, nicméně jeden z nich naznačil, že k hovoru mělo dojít v uplynulém týdnu. Pelosiová a Biden spolu hovořili také na začátku července.

Žádný ze zdrojů neuvedl, zda Pelosiová řekla Bidenovi, že by měl z letošní prezidentské kampaně odstoupit.

Minulý týden vzbudila Pelosiová rozruch, když v jednom interview prohlásila: „Je na prezidentovi, aby se rozhodl, zda bude kandidovat. Všichni ho povzbuzujeme, aby se rozhodl, protože čas se krátí.“

Mluvčí Bílého domu Andrew Bates na zprávu CNN o nedávném telefonátu Pelosiové s Bidenem nereagoval. „Prezident Biden je kandidátem Demokratické strany. Plánuje zvítězit a těší se na spolupráci s demokraty v Kongresu, aby prosadil svůj program 100 dní na pomoc pracujícím rodinám,“ uvedl Bates v odpovědi na žádost o komentář.

Mluvčí Pelosiové sdělil CNN, že bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů je od pátku v Kalifornii a s Bidenem od té doby nemluvila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump je génius okamžiku. Experti popsali dva nové symboly, které reakcí po střelbě získal

Tagy:
prezident prezidentské volby Bílý dům Joe Biden Demokratická strana USA Donald Trump Andrew Bates Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Nancy Pelosi