CNN: Výsadek v přímém přenosu. Novinář natočil ruské parašutisty, jak obsazují letiště

Ruský výsadek na Ukrajině zachytil štáb CNN.

Ruský výsadek na Ukrajinu v přímém přenosu

Po celé Ukrajině probíhají zuřivé boje. Sociálními sítěmi se šíří videa hořících vraků, vybombardovaných budov i samotných obětí konfliktu. Smutné dění na ukrajinském území sledují i reportéři americké stanice CNN. Kamerám se podařilo zachytit například rakety ve vzduchu či akci ruských parašutistů poblíž jednoho z letišť u Kyjeva.

Boje mezi ukrajinskými obránci a ruskými jednotkami si už vyžádaly nejméně stovku mrtvých, informace o přesném počtu obětí se ale různí. Přestřelky se odehrávají poblíž černobylské elektrárny i několik kilometrů od kyjevské metropole. Ta se připravuje na scénář, kdy se Rusko pokusí o výsadek a obsazení hlavního města.

Obzvlášť zuřivé boje se podle válečných reportérů odehrávají o letiště, která pro obě strany hrají zásadní strategickou roli. Reportérovi americké CNN se podařilo natočit akci ruských parašutistů, kteří provedli výsadek poblíž jedné z letištních ploch.

„Tyto jednotky, které vidíte, jsou ruské výsadkové síly. Obsadily letiště,“ popsal zpravodaj Matthew Chance, zatímco v podřepu střídal pohledy na kameru a ruské vojáky, kteří se připravovali na další přesun. „Ukazuje to, jak blízko jsou u Kyjeva,“ podotkl. Výsadek se odehrál poblíž letiště Antonov, které leží zhruba 25 kilometrů od hlavního města.

Neveselé záběry zachytil i štáb v čele s reportérem CNN Frederickem Pleitgenem. Tomu se podařilo natočit dvě salvy raket vypálených z ruského území. Nedlouho poté novinářův televizní vstup narušila ruská těžká vojenská technika.

„Jasně zde vidíme, že jak tyto tanky míří na ukrajinské teritorium. Jsou celé od bláta,“ okomentoval Pleitgen. Poznamenal, že jde o páteř ruských tankových sil.

Ruské ministerstvo obrany prohlašuje, že nepodniká žádné raketové, letecké ani dělostřelecké údery proti ukrajinským městům, podobná svědectví ale tvrzení Ruska podle mnohých analytiků vyvrací. V Charkovské oblasti podle ukrajinských úřadů zemřel při ostřelování bytového domu i malý chlapec.

Tagy: