USA chtějí vypátrat „řezníky z Buči“. Odhalení ruských jednotek je priorita, píše CNN

Spojené státy se domnívají, že budou schopné zjistit, které jednotky ruské armády se dopustily krutostí na civilním obyvatelstvu ve městě Buča na předměstí Kyjeva. Televizní stanici CNN to řekl nejmenovaný americký činitel. Identifikace těch ruských jednotek, které se na zabíjení v Buči podílely, je pro americké zpravodajské služby naprostou prioritou.

Od okamžiku, kdy se zprávy o zločinech ruských vojáků v Buči objevily, zpravodajské služby shromažďují a analyzují informace a dostaly se do fáze, kdy zužují okruh podezřelých. CNN uvádí, že není jasné, zda Spojené státy svoje poznatky zveřejní, podle činitele to bude záviset na rozhodnutí ukrajinské strany.

USA také zkoumají informace, které naznačují, že v době, kdy k zabíjení civilistů došlo, bylo v Buči rozmístěných více ruských jednotek. Američtí zpravodajci se snaží zjistit, zda se masakry děly v době, kdy se jedna ruská jednotka z města stahovala a druhá do něho přicházela.

V Buči na severozápadě od Kyjeva se po ústupu ruských vojsk našlo mnoho zastřelených civilistů, někteří z nich se svázanýma rukama. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přišlo ve městě o život nejméně 300 obyvatel. Na Západě tyto zločiny vyvolaly rozhořčení. Kreml tvrdí, že obvinění založená na svědectvích místních obyvatel, humanitárních pracovníků a novinářů jsou cílenou provokací vlády v Kyjevě.

Řádění Rusů v Hostomelu

Ve městě Hostomel v sousedství Buči se podle tamních úřadů za 35 dnů ruské okupace ztratilo přes 400 lidí. Očití svědci potvrdili smrt některých z nich, část lidí se pohřešuje. Bývalý ukrajinský ministr obrany Arsen Avakov ve středu pozdě večer na Telegramu zveřejnil video se záběry z garáže, ve které policie objevila těla jedenácti zabitých civilistů.

Místní lidé podle Avakovova příspěvku vypověděli, že ruští ostřelovači využívali civilisty k tréninku střelby a jejich těla pak odvlekli do garáže. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Tagy: