Odplata za masakr v Buči. USA přistoupí k dalším protiruským sankcím, co všechno zahrnují?

Prezident USA Joe Biden

Nový balík sankcí Evropské komise

Americká vláda přitvrzuje v protiruských sankcích. Nově schválený balík zahrnuje přerušení veškerých vazeb mezi americkým finančním systémem a institucemi Sberbank a Alfa Bank, zákaz nových investic v Rusku a nová opatření proti „ruským elitám“ včetně dospělých dětí prezidenta Vladimira Putina. Ve středu to oznámil Bílý dům. Má jít o odvetu za masakr v ukrajinské Buči. Nové sankce na Rusko uvalila také Velká Británie.

„Nová opatření zmrazí veškerá aktiva Sberbank a Alfa Bank, která se dotýkají amerického finančnictví, a zakáže lidem ze Spojených států, aby s nimi podnikali,“ uvedl Bílý dům k zpřísnění sankcí.

Největší ruská banka Sberbank a největší soukromá ruská banka Alfa Bank budou nyní podle USA terčem „plných blokovacích sankcí“. Sberbank je na sankčním seznamu od konce února, kdy Washington oznámil snahu odstřihnout ji od transakcí v dolarech.

Prezident USA Joe Biden také podepíše dekret zakazující Američanům nové investice v Rusku. Spojené státy rovněž hodlají blokovat kontakty s klíčovými podniky vlastněnými ruským státem a rozšířit seznam sankcionovaných ruských občanů.

Nově na něm podle amerických médií budou dvě dospělé dcery ruského prezidenta Vladimira Putina. Ty deník The New York Times uvádí jako Jekatěrinu Tichonovovou a Mariji Putinovou alias Voroncovovou. Na seznam přibyli také exprezident Dmitrij Medveděv, manželka a dcera šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova i ruský premiér Michail Mišustin.

Vlastní Putinovy dcery v USA majetek?

Všichni zmínění prý budou odstřiženi od amerického finančnictví a budou jim zmrazeny majetky v USA. Nejmenovaný americký činitel v této souvislosti řekl novinářům, že podle vlády existují indicie, že Putinovy dcery mají na Západě velké majetky.

Podle Bílého domu jsou nové sankce součástí společného postupu USA s partnery v Evropské unii a skupině G7. USA hovoří o odvetě za ruská zvěrstva na Ukrajině v čele s masakrem ukrajinského obyvatelstva v Buči.

Ukrajinské síly v tomto městě po odchodu ruských vojáků nalezly stovky mrtvých civilistů. Některé oběti měly svázané ruce a stopy po průstřelu hlavy. Další popravení včetně dětí pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby. Podle svědků Rusové některé ženy před popravou znásilnili.

V důsledku ruské invaze přitvrdila v sankcích i Velká Británie. Ta zmrazila aktiva Sberbank a Moskevské kreditní banky. Britská vláda rovněž oznámila, že do konce roku zakáže dovoz ruského uhlí.

Tagy: