Co s rostoucí inflací? TOP 09 chce snížit sociální odvody, komunisté zvyšovat platy

Ilustrační foto

Česká republika patří mezi šest zemí Evropské unie s nejrychleji rostoucí inflací. Na toto téma diskutovali v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS poslanec Jiří Dolejš (KSČM) a místopředseda TOP 09 Lukáš Otys. Oba přišli s odlišnými recepty, jak růst cen zastavit.

Ceny v Česku rostou nejrychleji od roku 2012. Zdražují potraviny, benzin, energie, stavební materiál i nemovitosti. Inflace v srpnu stoupla meziročně na 4,1 procenta.

I když někteří odborníci v tomto ohledu zmiňují, že nejde o chybu tuzemské vlády, ale spíš o mezinárodní globální jev, Jiří Dolejš i Lukáš Otys se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli na tom, že kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) mohl proti rostoucí inflaci udělat více.

„Ceny se zvyšují kvůli nabídce. Inflace není tažená poptávkou. Měli jsme udělat víc. Vláda nezabránila růstu cen bytů,“ řekl Dolejš, jehož strana vládu do letošního dubna podporovala.

KSČM vidí hlavní zbraň v boji proti růstu cen ve zvyšování platů ve veřejném sektoru. „Pokud přijdete o peníze na inflaci, očekáváte, jestli nedostanete přidáno,“ dodal Dolejš. Důležitá je podle něj také valorizace důchodů, tedy jejich zvyšování o inflaci. TOP 09 naopak zvyšování platů, což ze současné vlády prosazuje především ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), považuje za krátkozraké a populistické.

„Není doba na to zvyšovat platy, ze schodků vlády mám noční můry. Předvolební dárečky sice udělají lidem radost, ale stát si to pak bude muset vzít od našich dětí. My chceme prosadit snížení sociálních odvodů zaměstnavatelům,“ řekl Lukáš Otys.

I ten vládu kritizoval kvůli bydlení. Podle něj by se ceny nemovitostí snížily, kdyby vláda za uplynulé čtyři roky více stavěla.

Tagy: