Nohama hýbe, ale leží. Primář z Motola popsal operaci čtyřletého ukrajinského chlapce

Čtyřletý Dmytro z Ukrajiny, kterého těžce poranily střepiny po výbuchu rakety, je na dobré cestě k uzdravení.

Příběh Dimitrije

Čtyřletý Dmytro z Ukrajiny, kterého těžce poranily střepiny po výbuchu rakety, je na dobré cestě k uzdravení. Má za sebou první úspěšnou operaci ve Fakultní nemocnici Motol, kam ho minulý týden s poraněnou páteří převezli speciální sanitkou. V úterý štáb CNN Prima NEWS mluvil s lékařem, který malého chlapce operoval.

„Sice hýbe nožičkami, ale je ležící. To další, co ho čeká, je ho vertikalizovat. Postavit ho. Začneme ho zase učit chodit o berličkách, necháme mu možná zhotovit korzet, ale to až bude vyřešen kožní kryt, zatím ještě ne,“ popsal primář Kliniky spondylochirurgie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Jan Kryl.

Podle aktuálních výsledků se zdá, že výbuch sice poranil páteř, ale nepoškodil míchu. Nejpoškozenější tak jsou záda. Spravit by mu je měli v příštích týdnech plastičtí chirurgové. Do Motola dorazil Dmytro sanitkou se speciální hydraulickou nohou, která vyrovnávala veškeré případné otřesy.

Byl vystrašený, hodně si prožil

Spolu s ním přijela i maminka. „Děkuji ještě jednou lékařům za operaci a také za pomoc. Dmytro plakal, ale teď už ho to tak nebolí. V Kyjevě a na Ukrajině teď není bezpečno. Pořád se tam střílí a bombarduje. Moc vás prosíme o pomoc,“ řekla chlapcova matka.

„Byl takový hodně vystrašený. Asi si prožil věci, které si my tady neumíme představit,“ vysvětlil Kryl.

Podle lékařů bude chlapce zapotřebí pečlivě sledovat, protože problémy s pohybem kvůli poraněné páteři se mohou projevit i za několik let. Ve Fakultní nemocnici Motol spolu se svojí matkou stráví podle odhadů minimálně následující měsíc.

Tagy: