Dva mladíci ubodali vozíčkáře v londýnských ulicích: Vláda prosazuje zákaz „zombie“ nožů

Velkou Británií ve středu otřásl další případ násilí. Dva muži ve věku 28 a 21 let ubodali ve východním Londýně osmatřicetiletého muže na elektrickém vozíku. Nejde přitom o jediný podobně násilný případ z poslední doby – v neděli byla na karnevalu v Londýně pobodána dvaatřicetiletá žena, která skončila v kómatu a může přijít o nohu. Informují o tom britská média.

Ve středu odpoledne došlo ve východním Londýně na ulici Rushmore Road k brutálnímu napadení muže na elektrickém vozíku. Dva muži ve věku 28 a 21 let tam ubodali osmatřicetiletého Jadea Anthonyho Barnetta. Informoval o tom web Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útoky nožem? Západní Evropa je jak Kábul. Stát proti ostří není nikdy legrace, říká instruktor

Na místo vyrazili policisté a záchranná služba. Lékaři ale muži již nedokázali pomoci a ten byl tak na místě prohlášen za mrtvého. Útočníci skončili ve vazbě.

„Naše vyšetřování je stále v počáteční fázi. Detektivové usilovně zjišťují okolnosti toho, co se stalo. Pokud má někdo o této tragické události nějaké informace, vyzývám ho, aby se nám přihlásil, nebo se může s jakoukoli informací obrátit anonymně na Crimestoppers (charitativní organizace zabývající se potíráním zločinu, pozn. red.). V této těžké chvíli jsme v myšlenkách s rodinou oběti,“ uvedl detektiv James Conway.

Sestra ubodaného muže Simone Barnettová řekla tiskové agentuře PA, že její bratr byl „veselý a starostlivý“, nikdy nebral nic „příliš vážně“ a „všemu se smál“. Dříve bydlel s matkou v Claptonu, ale podle jeho přátel se později přestěhoval do Stratfordu. Na vozíčku skončil podle informací médií kvůli tomu, že v roce 2007 přišel při nehodě na motocyklu o nohu.

Pobodání na karnevalu

Nejde ale o jediný případ pobodání v Londýně z poslední doby. V neděli večer byla na karnevalu v Notting Hillu pobodána dvaatřicetiletá Cher Maximenová, která se akce účastnila se svým malým dítětem. Ta je nyní v nemocnici v kómatu a může přijít o nohu, informuje BBC.

Z pokusu o vraždu, násilného výtržnictví a držení nože byl obviněn dvacetiletý Shakiel Thibou z Hammersmithu. Jeho bratři, 24letý Sheldon Thibou z Hammersmithu a 22letý Shaeim Thibou z Fulhamu, byli obviněni z výtržností a napadení pracovníka záchranné služby. Sheldon Thibou byl rovněž obviněn z držení paralyzéru. Okresní soudce John Zani odmítl všechny tři obžalované propustit na kauci a vzal je do vazby.

Zákaz „zombie“ nožů

Británie chce proti podobným útokům tvrdě zakročit, a to zákazem mačet a takzvaných „zombie“ nožů. Lidé, kteří v současnosti takové zbraně vlastní, jsou vyzýváni, aby je odevzdali policii předtím, než 24. září vejde v platnost zákaz. Těm, kteří v tomto období zbraně dobrovolně odevzdají, nebude hrozit trestní stíhání, uvedla vláda. Ministryně pro policii Dame Diana Johnsonová podle BBC uvedla, že zákaz je prvním krokem v rámci vládního plánu snížit během deseti let kriminalitu páchanou noži na polovinu.

Nože a mačety ve stylu zombie jsou definovány jako zbraně s čepelí delší než 20 cm, která má obvykle vroubkované ostří. Na vládní seznam zakázaných útočných zbraní byly poprvé zařazeny v roce 2016, ale policie se potýká s noži navrženými speciálně tak, aby definici uvedenou v tomto roce obešla.

Podle vlády bude každému, u koho budou po zákazu nalezeny nože a mačety ve stylu zombie, hrozit vězení. „Neexistuje žádná legitimní potřeba, aby zbraň tohoto druhu byla v našich domovech nebo na našich ulicích,“ řekla Johnsonová. „Budeme proto i nadále dbát na to, aby platila co nejpřísnější omezení, která omezí dostupnost těchto smrtících zbraní,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zfetovaná pobodala manžela, pak bourala i s dětmi. Soud ženě z Košic rapidně snížil trest

Tagy: