Útočník ze Solingenu měl být vyhoštěn, místo toho pobíral dávky. V čem selhaly německé úřady?

Německem otřásá skandál ohledně nedávného teroristického útoku v Solingenu. Podezřelý Syřan měl být totiž minulý rok vyhoštěn. K tomu ale nedošlo a německý deník Bild píše o nedbalosti úředníků. Muž navíc nadále pobíral dávky pro žadatele o azyl, měsíčně si tak přišel na necelých 10 tisíc korun.

Po teroristickém útoku v německém Solingenu, který si vyžádal tři mrtvé a osm zraněných, se mluví o „deportačním skandálu“ a „nedbalosti úředníků“, píše německý deník Bild. Šestadvacetiletý Syřan, který je z útoku podezřelý, totiž v Německu požádal o azyl, ale jeho žádost byla zamítnuta a měl být vyhoštěn do Bulharska. Na vysvětlenou: Podle takzvané dublinské úmluvy je za azylové řízení odpovědná ta země EU, do které žadatel o azyl vstoupil jako první.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útoky nožem? Západní Evropa je jak Kábul. Stát proti ostří není nikdy legrace, říká instruktor

Do Bulharska měl být Syřan dopraven v roce 2023, do Sofie měl odletět konkrétně 5. června. „Když však pracovníci bez ohlášení dorazili v půl třetí ráno do Syřanova ubytovacího zařízení v Paderbornu, nebyl tam a deportace byla zrušena,“ píše deník Bild. Vláda spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko prý neví, proč muž nebyl doma v den, kdy měl být deportován. Zda to byla jen náhoda, nebo zda ho někdo varoval, zůstává nejasné.

Syřan se ale do svého bydliště prý vrátil ještě tentýž den. Imigrační úřady se ho však podruhé deportovat nepokusily. Údajně se zjistilo, že další deportační let do Bulharska bude možný až po uplynutí šestiměsíční lhůty pro deportaci. Pracovníci proto od dalších pokusů o vyhoštění upustili. Zmíněný německý deník také podotýká, že Syřan nadále dostával finanční podporu. Podle zákona o dávkách pro žadatele o azyl měl mladý muž nárok na 368 eur měsíčně (necelých 10 tisíc korun).

Expert mluví o tsunami terorismu

Odborník na islamismus Ahmad Mansour varoval před obrovskou vlnou terorismu. „Bezpečnostní aparáty už léta říkají, že Islámský stát a další využívají uprchlické trasy k budování teroristických struktur v Evropě, v Německu. Ale to, co se nyní děje v sociálních médiích, je tsunami!“ uvedl Mansour pro deník Bild.

Jednou z příčin rostoucího počtu teroristických útoků je podle něj masakr provedený Hamásem 7. října 2023. „To je den, kdy islamisté na celém světě dostali pocit: Páni! Dokážeme toho hodně! Objevila se vítězná mentalita. To dává islamistům velkou motivaci k provádění jejich zvěrstev,“ uvedl odborník na islamismus. Varoval také, že islamismus se díky emotivním obrazům a videím vyvolávajícím hněv stal součástí kultury mládeže. „To je potenciál, který nás všechny musí nesmírně děsit,“ podotkl Mansour.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Před 40 lety uvěznil Fritzl ve sklepě dceru. Žila bez čerstvého vzduchu, několikrát porodila

Tagy: