Další milník pro Británii. Země spustila očkování vakcínou od firmy AstraZeneca

Novou vakcínou začali v Británii očkovat převážně seniory.

První očkovaný AstraZenecou

Velká Británie jako první na světě začala očkovat občany vakcínou proti koronaviru od firmy AstraZeneca. Ostrovní stát si tak připisuje další primát – plošnou vakcinaci v zemi spustili už na začátku prosince. Vůbec prvním naočkovaným člověkem na světě se tehdy stala 90letá důchodkyně Margaret Keenanová.

Přidání nového očkování do vakcinačního portfolia má pro Brity symbolický význam – ve spolupráci s cambridgeskou farmaceutickou společností AstraZeneca na ní totiž pracovali vědci z Oxfordské univerzity. Lékaři touto vakcínou naočkovali jako prvního 82letého penzistu Briana Pinkera. „Jsem moc rád, že se můžu konečně naplno těšit na oslavy 48letého výročí svatby s mojí ženou Shirley,“ komentoval Brian úlevu po očkování.

Nadšení nad schválením vakcíny sdílí také britský ministr zdravotnictví Matthew Hancock. „Je to stěžejní moment v boji s tímto hrozným virem. Doufám, že dá vakcína lidem naději, že konec pandemie už je v dohledu,“ uvedl v oficiálním prohlášení.

Británie si objednala 100 milionů dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca. První den vakcinace je v zemi k dispozici půl milionu dávek. Zdravotníci zřídili zatím 730 očkovacích center, plánuje se ale přidání dalších několika stovek.

Ačkoli ve Velké Británii na rozdíl od ostatních evropských zemí očkují už opravdu ve velkém, pandemie zatím na Britských ostrovech neslábne. Denně se tam nemoc COVID-19 odhalí u zhruba 50 tisíců lidí, přibližně 450 pacientů každý den umírá.

Tagy: