Británie schválila vakcínu proti koronaviru od společnosti AstraZeneca

Británie jako první země na světě schválila použití vakcíny proti koronaviru, kterou vyvinula Oxfordská univerzita s farmaceutickou společností AstraZeneca.

AstraZeneca ve Velké Británii

Británie jako první země na světě schválila použití vakcíny proti koronaviru, kterou vyvinula Oxfordská univerzita s farmaceutickou společností AstraZeneca. Informovala o tom agentura Reuters. Vláda ve středu přijala doporučení britské lékové agentury MHRA, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Podle serveru BBC toto rozhodnutí znamená zásadní obrat v boji s pandemií koronaviru, jenž povede k masivnímu rozšíření imunizační kampaně proti COVID-19 ve Spojeném království. Jeho vláda už objednala 100 milionů dávek od společnosti AstraZeneca, což podle BBC umožní očkování 50 milionů lidí.

V Británii, která má téměř 67 milionů obyvatel, zdravotníci očkují proti covidu už od začátku prosince látkou od firem Pfizer a BioNTech, která se nyní distribuuje i v zemích Evropské unie. Tuto vakcínu už dostalo ve Spojeném království přes 600 tisíc lidí. Distribuce vakcín by měla začít ve středu nebo ve čtvrtek, pro očkování se začne používat v pondělí 4. ledna. Podle ministra zdravotnictví Matta Hancocka bude v Británii dostatek vakcíny pro očkování celé populace vyjma dětí.

Lépe se skladuje

Preparát od společnosti AstraZeneca má stejně jako látka od americké společnosti Moderna, kterou se už očkuje ve Spojených státech, příznivější podmínky pro skladování. Nevyžaduje totiž uchovávání v extrémně nízkých teplotách kolem minus 70 stupňů Celsia jako vakcína od firem Pfizer a BioNTech. Díky snadnějšímu skladování a distribuci by vakcínu od společnosti AstraZeneca mohl využívat větší počet zemí než přípravky konkurence, zejména v hůře dostupných oblastech. V její prospěch hraje i nižší cena.

Podle šéfa společnosti AstraZeneca Pascala Soriota se vakcína „ukázala jako účinná, dobře snášená, její podání je snadné a AstraZeneca ji bude dodávat bez zisku,“ citovala jej agentura AP. Soriot a britský ministr zdravotnictví ve středu potvrdili, že vakcína by měla být účinná také na novou mutaci koronaviru.

AstraZeneca uvedla, že bude jednu dávku prodávat za 2,5 dolaru (asi 53 Kč). Do konce příštího roku plánuje vyrobit až tři miliardy dávek. Na výrobě se už dohodla s několika partnery v zahraničí, indický Serum Institute of India má pro firmu vyrobit miliardu dávek, které se nejspíš využijí v chudších zemích, píše AP. Smlouvy na výrobu má AstraZeneca také s výrobci v Brazílii, Jihoafrické republice a v Číně.

Klinické testy prokázaly, že vakcína Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca má účinnost kolem 70 procent. Části z 24 tisíc testovaných byla kvůli technické chybě ve výrobě podána první dávka vakcíny s poloviční silou a účinnost pak byla 90 procent. Šlo ale o příliš malý vzorek, zhruba desetinu testovaných, než aby z něj šlo činit závěry. V USA nyní pokračuje další klinická studie přípravku společnosti AstraZeneca.

Tagy: