Další drsný zásah policistů v USA: Ochrnutého muže vytáhli z auta za vlasy

Policejní zásah v USA

Policisté v USA vytáhli z auta paraplegika za vlasy (zdroj: Dayton Police Department)

Americká policie čelí kritice za zářijový zásah v Daytonu ve státu Ohio. Strážci zákona zastavili auto s řidičem, kterého podezírali z obchodu s drogami. Muž ale na výzvy, ať z vozu vystoupí, odpovídal, že nemůže, protože je ochrnutý. Policisté ho poté vytáhli z auta násilím, přičemž ho drželi za ruce a vlasy. I když záznam ze zásahu pohoršil mnoho lidí včetně lidskoprávních skupin, policie si stojí za tím, že jednala v souladu s právem.

Policisté viděli auto vyjíždět od domu, v němž podle jejich podezření docházelo k obchodu s drogami. Proto se rozhodli vůz zastavit. Když 39letého muže požádali, aby vystoupil, odmítl s tím, že má ochrnuté nohy. Poté si chtěl nechat zavolat nadřízeného policistů.

„Já vám pomohu ven a potom zavolám nadřízeného,“ reagoval jeden z policistů. Později ale přitvrdil. Strážci zákona po dalších výzvách nakonec muže z vozu vytáhli za paže a vlasy. V autě poté našli skoro 22 500 dolarů (téměř 500 tisíc korun).

Zástupce policie Jerome Dix řekl, že policisté jednali v souladu se zákonem. „Zatýkání někdy není hezké, ale je nezbytnou součástí vymáhání práva a udržení veřejné bezpečnosti, což je jedna ze základních ideologií naší společnosti,“ citovala vyjádření policie americká NBC.

Mnoho lidí však zásah odsuzuje. Starostka města Nan Whaleyová označila záběry za „velmi znepokojující“. Incidentem se chtějí zabývat i lidskoprávní skupiny.

„Vytáhnout tohoto paraplegika z auta za vlasy je naprosto nepřijatelné, nelidské a vrhá to špatné světlo na naše město,“ uvedl Derrick Foward z lidskoprávní organizace NAACP.

Tagy: