Další případ Maddie? V Austrálii zmizela beze stopy čtyřletá dívka. Policie je bezradná

Čtyřletá Cleo Smithová se pohřešuje už týden (Western Australia Police Force)

Australská policie pátrá po záhadně zmizelé 4leté dívce

Australská policie už 6. den intenzivně pátrá po čtyřleté holčičce, která se ztratila z kempu na západě země. Naposledy ji rodiče viděli v noci ve stanu. Ráno už tam nebyla. Pátrání ale zatím nepřineslo žádné vodítko toho, kam se dívka poděla. Policie se kloní k možnosti únosu, vláda nabídla finanční odměnu.

Vláda státu Západní Austrálie vypsala odměnu milion dolarů (přes 16,5 milionu korun) za informace, které povedou k nalezení malé Cleo Smithové. Šance, že se dívka objeví v pořádku, jsou ale malé. Od jejího sobotního zmizení už uplynul téměř týden.

Cleo beze stopy zmizela z kempu Blowholes Shacks vzdáleného asi 900 kilometrů severně od Perthu. Co se s dívkou stalo, je záhada i pro policisty. Rodiče dívenky uvedli, že ji v pátek večer uložili ke spánku v jejím růžovém pyžamu. Ráno byla ona i její spací pytel pryč. „Nikdy by z toho stanu sama neodešla,“ je si jistá dívčina matka Ellie. Vyšetřovatelé i dobrovolníci prohledali velkou plochu odlehlé oblasti včetně blízkého moře. Nenašli ale žádné stopy po Cleo ani jejím červenočerném spacáku.

I proto se policisté kloní k verzi, že dívku někdo unesl. „Vzhledem k informacím, které jsme získali na místě činu a skutečnosti, že jsme ji zatím nedokázali najít, si myslíme, že ji někdo odvlekl ze stanu,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci policejní náčelník Rod Wilde. Už dříve policisté naznačovali, že Cleo neodešla ze své vlastní vůle. Zip, kterým se stan rozepíná, byl totiž podle nich příliš vysoko, než aby na něj dosáhla.

Policie: Nic nevzdáváme

I proto se premiér Západní Austrálie Mark McGowan spolu s policejním prezidentem Paulem Papaliou rozhodli ve čtvrtek vypsat milionovou odměnu. Oba se nyní modlí, aby finanční motivace přinesla pozitivní výsledek. „Věřím, že většina lidí by se ozvala hned, pokud by měli informace, které by pomohly policii. Ale jestli ta odměna někoho motivuje k tomu, aby pomohl přivést Cleo zpátky domů, pak mu ji vláda víc než ráda vyplatí,“ uvedl Papalia.

Cleo zmizela ze stanu během noci. Ještě zhruba v 1:30 ráno žádala rodiče o sklenici vody. Oba pak znovu usnuli. Když se okolo šesté opět probudili, byla jejich dcera pryč. „Cleo spala na matraci, její malá sestřička byla v dětské postýlce hned vedle ní. Ráno jsem šel do druhé místnosti a stan byl skoro kompletně otevřený,“ popsala stanici 9 News matka Ellie. „Jediné, co chceme, je mít naši malou holčičku zpátky doma,“ dodala v slzách.

Rodiče nejdříve prohledali všechna místa, na která by dítě mohlo jít. Pak zavolali pomoc. Policisté spolu s dobrovolníky následně prohledávali celé okolí kempu. Terén prohledávali policisté na čtyřkolkách, do akce byly nasazeny i drony. Usilovné pátrání, které ztížilo i špatné počasí, ale k žádnému hmatatelnému výsledku nevedlo. „Nic ale nevzdáváme. Hodláme využít všechny příležitosti a možnosti,“ ujistil policejní inspektor Jon Munday.

Tagy: