Ruské střely zabily 20 civilistů na útěku. Neospravedlnitelná krutost, zuří gubernátor

Ruské ostřelování zabilo 20 evakuovaných civilistů

Válka na Ukrajině (27.9.2022 9:20)

Nejméně dvě desítky lidí, včetně deseti dětí, přišly o život v ruské palbě na kolonu aut s evakuovanými civilisty, kteří se snažili uniknout do bezpečí před ruským ostřelováním nedávno osvobozených míst na severovýchodě Ukrajiny. Oznámila to v sobotu ukrajinská média s odvoláním na gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova a šéfa ukrajinské tajné služby SBU Vasyla Maljuka.

„Podle předběžných údajů v autech přišlo o život 20 lidí. Na místo odjeli kriminalisté. Podnikají vyšetřovací úkony. Zjišťují se podrobnosti,“ oznámil Syněhubov. „Okupanti stříleli po civilistech, kteří se snažili uniknout ostřelování. Je to krutost, která nemá ospravedlnění,“ dodal.

Rusové podle Maljuka zničili kolonu sedmi aut s civilisty ještě na konci září, když se nacházela v „šedé zóně“ mezi územím okupovaným Ruskem a oblastí kontrolovanou Ukrajinou. Kriminalisté na místě shromažďují důkazy, které předají mezinárodnímu tribunálu.

V pátek ráno Rusové ostřelovali raketami Záporoží, správní středisko oblasti, jejíž anexi ruský prezident Vladimir Putin ohlásil o několik hodin později. Zasáhli civilní humanitární konvoj, tři desítky lidí přišly o život, dalších 118 utrpělo zranění.

Britské ministerstvo obrany se v sobotu pozastavilo nad tím, že Rusko zabíjí lidi, které označuje za své vlastní občany.

Ruští vojáci podle Britů k ostřelování pozemního cíle použili velmi cenné rakety protivzdušné obrany dalekého dosahu. Svědčí to podle Londýna nejspíše o tom, že vojskům chybí vhodnější munice, především přesné střely s dlouhým doletem, a tak je Rusko nuceno využívat strategické zdroje k dosažení taktických cílů. Zabijí přitom civilisty, které po Putinově podpisu anexe Záporožské oblasti pokládá za vlastní občany. Šéf Kremlu rovněž v pátek podepsal s místními představiteli smlouvy o anexi Luhanské, Doněcké a Chersonské oblasti.

Tagy:
Vladimir Putin Londýn útok Ukrajina mrtví civilisté Rusko Moskevský Kreml Chersonská oblast válka na Ukrajině Záporoží Ministerstvo obrany Velké Británie válka