Medvěd na Slovensku napadl dva muže. Záchranáři hlásí poranění obličeje a všech končetin

Medvěd grizzly

Hrozí útoky medvědů i v Česku?

Na Slovensku v neděli odpoledne došlo k dalšímu útoku medvěda. V lokalitě zvané Želobudzká skalka v CHKO Poľana napadl a zranil dvě osoby, informuje slovenský server Topky.sk. Na místo byl vyslán záchranářský vrtulník a vyzvednutí napadených proběhlo velmi dramaticky – ze vzduchu.

Muži z Banské Bystrice měli být na túře po horách, když na ně medvěd zaútočil, uvedl web noviny.sk. Jeden z turistů utrpěl těžká zranění, přičemž má mít poraněnou hlavu a končetiny, protože se snažil bránit. Na pomoc musel být přivolán záchranářský vrtulník.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok medvěda na Slovensku. Zvíře napadlo manželský pár, lidé se schovávali v kolibě

Záchranářům se zraněné povedlo najít přímo z helikoptéry. „Vzhledem k tomu, že se jednalo o obtížně přístupný terén, kde nebylo možné přistát, a stále existovala pravděpodobnost, že by se tam medvěd mohl ještě nacházet, byli oba muži z místa postupně evakuováni pomocí palubního navijáku a transportováni na místo bezpečného mezipřistání,“ sdělila mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Hopjaková. Posléze oba napadení putovali do nemocnice v Banské Bystrici.

K útoku mělo podle ochranářů dojít mimo turistickou stezku, informují Topky.sk. Na místo měl podle informací záchranné služby dorazit i zásahový tým pro medvěda hnědého, který byl zřízen za účelem minimalizace konfliktů člověka se šelmou.

Na Slovensku nešlo v poslední době zdaleka o první střet člověka s medvědem. Nedaleko od nedělního incidentu ochranář přírody nešťastnou náhodou postřelil svého kolegu do nohy. K několika útokům došlo  v lese v oblasti Liptova. Ten nejtragičtější se udál v polovině března, kdy při něm zahynula po pádu ze srázu mladá Běloruska. Šelma též na jaře řádila v ulicích Liptovského Mikuláše, kde poranila hned několik osob.

Odborníci se shodují, že za množstvím útokům by mohla být mírná zima, kdy se medvědi budí předčasně ze zimního spánku a mají hlad. Důvodů je ale více, proč se o těchto šelmách teď na Slovensku tolik mluví.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Medvěd zranil dva lidi v Liptovském Mikuláši. Řádil v ulicích města, ukazují záběry

Tagy: