Díky za neprůstřelné vesty, vzkazuje Čechům ukrajinský velitel. Kyjev je optimistický

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno se nachází v ukrajinském Kyjevě, kde navštívil jednu ze základen teritoriální obrany hlavního města. Tamní velitel poděkoval Čechům za dodání neprůstřelných vest.

„Právě jsme na jedné ze základen teritoriální obrany v Kyjevě. Zajímavé to je tím, že kromě beden německých protitankových střel jsou tu také sklady českých neprůstřelných vest. Jsou to vesty, na které čeští občané vybrali mnoho milionů korun. Poslalo je sdružení Post Bellum,“ popsal Zrno.

„Je to obrovská pomoc od blízkého národa, který ví, co může čekat od Rusů, který zažil rok 1968. stejně jako vy říkáme: ‚Ivane, jdi domů, tady není vodka‘. Neprůstřelné vesty jsou něco, co zachrání spousty mladých životů, o které bychom jinak v případě ruského útoku přišli,“ upozornil velitel jednotky ze základny teritoriální obrany.

Ukrajinci se nevzdávají

Reportér pak popsal, jestli mají obyvatelé Kyjeva strach z útoku na hlavní město. „Hrozbu vnímají, ale opravdu tu panuje velký optimismus, velká důvěra v ozbrojené síly a velká morálka. Vojáci, kteří jsou tady (na základně), si právě zkoušeli pancéřové pěsti. Věří, že ruský útok odrazí a ani nedojde k bojům v ulicích. Že ukrajinská armáda útočníky odrazí ještě na předměstí,“ dodal Zrno.

Boje na Ukrajině se v pátek přenesly i na její západ a do vzdálenosti pouhých 150 kilometrů od slovenské hranice, když Rusové vyřadili z provozu vojenské letiště v Ivano-Frankivsku. O tom, že Kreml nehodlá v útocích polevit, svědčí souhlas prezidenta Vladimira Putina k zapojení lidí z Blízkého východu do bojů.

Dvoutýdenní válka vyhnala mimo Ukrajinu už 2,5 milionu jejích občanů a má se opakovat pokus o evakuaci lidí z obléhaného Mariupolu. Nejvyšší politici zemí Evropské unie druhý den jednají o Ukrajině, v pátek o posílení unijní obrany a postupném odpojování EU od ruského plynu. Ve čtvrtek se dohodli na tom, že Ukrajině zůstává cesta do EU otevřená.

Tagy: