Tým Harrisové uvízl v bahně, píše CNN. Úzkost demokratů sílí, Trump viceprezidentku dotahuje

Tým demokratky Kamaly Harrisové se zoufale snaží analyzovat, jakou volební skupinu na poslední chvíli oslovit. Vyplývá to z analýzy CNN, podle níž její volební kampaň „uvízla v bahně“. Harrisová má totiž nadále nad Donaldem Trumpem jen minimální náskok, který navíc exprezident pomalu stahuje.

Do amerických prezidentských voleb zbývají méně než čtyři týdny a kampaň obou kandidátů směřuje do cílové rovinky. V táboru Demokratické strany podle CNN narůstá nervozita, protože jejich nominantka Kamala Harrisová stráží nad republikánem Donaldem Trumpem jen minimální náskok.

K TÉMATU: Měsíc do volební bitvy v USA: Průzkumy jsou neskutečně těsné, Harrisová stráží minináskok

I když demokraté berou předvolební průzkumy s rezervou, jejich úzkost nad sledováním prognóz údajně sílí. Latentní nedůvěra v Harrisovou se projevuje i kvůli tomu, že viceprezidentka nemusela obstát v primárkách, protože za demokraty získal vítězství prezident Joe Biden, který poté z volebního závodu odstoupil.

„Demokraté jsou stále více znepokojeni osudem Harrisové. Stále častěji se zdá, že její kampaň uvízla v bahně. A objevují se známé debaty o tom, kde a jak využít drahocenné zdroje,“ uvedla CNN.

Kde na poslední chvíli zapůsobit?

Harrisová – podobně jako Trump – musí především vážit, které státy a konkrétní města v posledním měsíci navštíví. V jejím týmu se intenzivně řeší, na jaké skupiny voličů má zaměřit pozornost. Ve hře jsou Afroameričané, Hispánci i mladí voliči.

Při takové analýze se samozřejmě vychází z minulých dat. Zkoumá se, která demografická skupina v minulosti podržela kupříkladu Bidena a která mu naopak zlomila vaz. Stejně tak se řeší, kde se před osmi lety nedařilo Hillary Clintonové. Jenže takový přístup je dvousečný, protože tým Harrisové pak přes třísky nemusí vidět les.

Harrisová se více soustředí na návštěvy typicky republikánských a venkovských okresů, které v roce 2020 volily Trumpa. Mezi cílové oblasti patří například okres Cambria v Pensylvánii.

„V každém volebním období jsme byli trochu příliš posedlí analýzou a daty a nejefektivnějšími cíli. Děláte to pořád a pořád a pořád, a to vás vede na cestu oslovování stále užšího a užšího segmentu voličů,“ řekl CNN ředitel kampaně Harrisové pro klíčové státy Dan Kanninen.

Bitva o Pensylvánii

Také Trump ví, že Pensylvánie, kde se hraje o 19 volitelů, bude klíčová. Do státu, kde na něj byl spáchán pokus o atentát, se proto o víkendu vrátil, napsal web ABC News.

Užuž to vypadalo, že si Harrisová v Pensylvánii buduje slušný náskok, rozdíl šesti procentních bodů v průzkumech ale Trump stáhl na tři. Stejně tak maže její náskok v Michiganu a Wisconsinu, dalších mimořádně důležitých státech. Srpnová euforie demokratů nad potenciálními výsledky Harrisové je proto pryč.

Viceprezidentka ostatně sama nikdy na veřejnosti neřekla, že by se cítila favoritem voleb. Naopak, snaží se apelovat na voliče tím, že říká, že favoritem je Trump. „Jedná se o závod, ve kterém je rozdíl v průzkumech na úrovni statistické chyby. Já jsem outsider. A jako outsider kandiduji,“ uvedla Harrisová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debata viceprezidentů byla plná sporů. Walz a Vance se hádali o Trumpa, migraci i ekonomiku

Tagy:
napětí průzkum USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024