Za tahanici o dítě pyká 10letý chlapec: Soud v Brně ho poslal do ústavu, nesmí vídat rodiče

Chlapec nechtěl vídat otce, musí do ústavu.

Chlapec nechtěl vídat otce, musí do ústavu

Neschopnost rodičů dohodnout se po rozchodu na péči o potomky může tvrdě dopadnout právě na dítě. Potvrzuje to případ desetiletého chlapce, který nechtěl vídat svého otce. Soud ho proto na základě návrhu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) poslal do krizového centra a zakázal mu styk s matkou. Dítě v ústavu pravděpodobně stráví několik měsíců.

Rozhádaní rodiče a uprostřed sporu desetiletý syn. Podle dostupných informací chlapec nechtěl otce vídat a matka dovolovala setkání jen pod dohledem sociálních pracovnic. Když muž řekl dost, spor se vyhrotil a zasáhl soud. Chlapce poslal do krizového centra a zakázal mu i styk s matkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vrah z Olomouce chce pro svoji oběť vyznamenání od Pavla. Vrchol cynismu, nechápal soudce

Redakce CNN Prima NEWS se snažila kontaktovat mluvčího městského soudu. Telefon ale nezvedal a na písemné dotazy nereagoval. „Pokud se dítě ocitne ve stavu nedostatku řádné péče, nebo je-li ohrožen jeho život či vývoj, má soud možnost vydat předběžné opatření na nezbytnou dobu,“ uvedl advokát Petr Ptáček.

Nic takového se ale dít nemělo. Soud rozhodl na základě návrhu Orgánu sociálně právní ochrany dětí. Ten se domnívá, že matka chlapce ovlivňovala a naváděla ho proti otci. „Předpokládáme, že v neutrálním prostředí se bez ovlivňování nezletilého ze strany matky a současně s odbornou podporou podaří obnovit a zlepšit jeho narušený vztah s otcem. Podle našeho názoru matka v podstatě dlouhodobě usiluje o vyloučení otce z výchovy,“ stojí v návrhu opatření, o kterém informoval web novinky.cz.

Podle odborníků prostředí výchovných ústavů nebývá pro psychiku dětí zrovna dobré. Často tam prý emocionálně strádají nebo se po návratu zhorší jejich vztah s rodiči. „Samozřejmě tam není ta patřičná láska, kterou by měli dostat doma. V tuhle chvíli je to jediné řešení, které ale není dobré,“ popsal psycholog Miroslav Jirman pro CNN Prima NEWS.

„Setkala jsem se s tím několikrát. Dochází k tomu, když už je to vyhrocené a soud neví kudy kam, nebo když rodiče nedělají žádné změny, jsou zacyklení a jen bojují o dítě,“ sdělila soudní znalkyně a dětská psycholožka Martina Rezková.

Desetiletý chlapec může ve výchovném ústavu strávit až tři měsíce. Je možné, že po jeho návratu soud případ opět přezkoumá.

Tagy:
dítě Brno Jihomoravský kraj Olomouc soud Orgán sociálně-právní ochrany dětí