Děsivé svědectví lékařky: Většina pacientů umírá. V nemocnici leží dvacetiletí

JIP nemocnice Příbram

Dagmar Uhlíková v nedělní Partii (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Snažíme se ze všech sil, ale většina pacientů s covidem zmírá. S velmi emotivním a děsivým svědectvím v nedělní Partii Terezie Tománkové vystoupila Dagmar Uhlíková, lékařská ředitelka nemocnice v Karlových Varech, která se stará o covidové pacienty.

„S kolegy se snažíme v regionu udělat maximum pro pacienty, kteří onemocněli. Snažíme se je ze všech sil léčit, aby se mohli vrátit ke svým rodinám, ale bohužel, většina z nich zmírá,“ popsala téměř se slzami v očích lékařka, která je také primářkou urgentního příjmu a koordinátorkou pro očkování a intenzivní péči.

Podle Uhlíkové je nejdůležitější, aby se změnil přístup lidí, kteří by měli dodržovat opatření. „Myslím si, že vláda této země může udělat mnohé, ale většinou je to o tom, co může udělat každý z nás. Jako zdravotníci prosíme lidi: Nemyslete si, že covid je chřipka a banalita. Je to onemocnění, které plní márnice této země a se kterým bohužel prohráváme. Jediné, o co prosíme, je, aby si národ uvědomil, v čem jedenáctý měsíc žijeme, s čím se potýkáme a s jakou zátěží hrajeme nefér bitvu,“ vzkázala Uhlíková.

Covid už se podle ní netýká jen starších lidí. Z vlastní zkušenosti popsala, že v nemocnici leží i dvacetiletí. „Na našem infekčním oddělení jsou hospitalizovány ročníky 82, 98, 99, 2001. Na intenzivní péči se ventilují a bojují o život ročníky 72, 74, 76. Všichni tito lidé mají děti, mají své rodiny. Je to velká katastrofa,“ řekla lékařka.

Aktuální vlna epidemie je podle Uhlíkové velmi zatěžující pro celý zdravotnický systém. „Dnem i nocí se zdravotníci snaží překročit maximum svých sil, které už nemají. Jediné, o co prosíme, je, aby každý u sebe začal s minimem,“ apelovala v nedělní Partii. V pořadu padla i zmínka o tom, jestli by se měla opatření zpřísnit.

Počty nakažených začaly růst a každý všední den byly vyšší než 10 tisíc. V sobotu v Česku přibylo 6755 potvrzených případů nákazy, asi o 1600 více než před týdnem.

Vyšší byl i podíl nově nakažených na počtu provedených testů, dosáhl téměř 38 procent, což je nejvíce od 9. ledna. Ve vážném stavu je stále přes 1300 pacientů, což jsou rekordní čísla od začátku pandemie. Nemocniční péči potřebuje přes šest tisíc lidí.

Tagy: