Déšť, mlhy a zataženo. Příští týden by se mohla vrátit zima, odhadují meteorologové

Počasí 16.12.2021 7:08

Konec tohoto týdne bude nadále zatažený a deštivý. Teploty se budou držet i v noci jen lehce pod nulou. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) však předpovídá, že další týden by se mělo lehce ochladit. S příchodem kalendářní zimy by tak mohlo přijít i pravé zimní počasí.

Ve čtvrtek meteorologové předpovídají zataženo až oblačno, místy se mohou objevit mlhy. Přes den by také mělo jemně mrholit, na horách se může jednat i o srážky sněhové nebo mrznoucí. „Nejvyšší denní teploty vyšplhají ke 3 až 7 °C,“ informují experti na webu ČHMÚ.

Podobné teploty čekají tuzemsko i v pátek. Mělo by být zataženo až oblačno, místy až polojasno. Ojediněle se objeví i slabý déšť a mlhy. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 3 až -1 °C, nejvyšší denní mezi 3 až 7 °C.

sobotu ČHMÚ předpovídá oblačnou až zataženou oblohu. Počasí doprovodí déšť nebo déšť se sněhem. „Nejnižší noční teploty klesnou ke 2 až -2 °C, nejvyšší denní teploty vystoupají ke 2 až 6 °C.

I v neděli bude oblačno až zataženo, místy až polojasno. „Na severu a severovýchodě očekáváme slabý déšť, později večer nad 600 metrů sněžení,“ předpovídají meteorologové. Nejnižší noční teploty se dostanou až k -3 °C, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 °C.

pondělí se už lehce ochladí. Nejnižší noční teploty klesnou až k -4 °C, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C. Bude oblačno až zataženo, místy polojasno. Nad českým územím meteorologové předpovídají občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. „Předběžně to vypadá, že by se v příštím týdnu měla vrátit zima,“ dodávají meteorologové.

☃️💦❄️Na naše hory dorazila obleva, v Alpách je slunečno, ochlazení dorazí až v závěru týdne. Přinášíme čerstvé informace...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, December 15, 2021

Zatímco na horách v Česku převažuje v těchto dnech spíše nevlídné oblevové počasí, ve větší části Alp je nyní převážně slunečno a k tomu velmi kvalitní lyžování nejčastěji na směsi přírodního a technického a sněhu. Výška sněhu se tam na hřebenech pohybuje nejčastěji mezi 70 a 150 cm. Ideální počasí tam bude ještě pokračovat minimálně do konce týdne, radí meteorologové.

Jak to vypadá na hřebenech českých hor? I tato data ČHMÚ zpracovává.

Tagy: