Dětský úsměv uprostřed válečné hrůzy. Štáb CNN Prima NEWS vyzpovídal uprchlíky na Ukrajině

Štáb CNN Prima NEWS uprostřed války na Ukrajině

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger navštívili ukrajinské město Kremenčuk, které aktuálně přijímá uprchlíky z Charkova a dalších měst. Podívali se do místní nemocnice, kde řada běženců nalezla střechu nad hlavou. Štáb se zde ale nesetkal jen se smutkem, ale také s dětským smíchem.

Do Kremenčuku se štáb CNN Prima NEWS z města Poltava dostal bez problémů. „Město Kremenčuk zatím moc nevypadá, že by bylo ve válečném stavu, respektive provoz města je celkem běžný. Jsou tu samozřejmě check pointy a teritoriální obrana. Kremenčuk je strategické místo. Je tady most, který vede přes řeku Dněpr, a v případě, že by se ruští vojáci posunuli až sem, je pravděpodobné, že by ho ukrajinská armáda musela odstřelit,“ popsala situaci Stomatová.

Štáb také navštívil místní nemocnici, která přijímá běžence z Charkova a dalších měst. Místostarostka Kremenčuku Olga nyní v době války především pomáhá s humanitární pomocí. „Nemocnice v tuto chvíli funguje jako nocléhárna pro lidi, kteří potřebují pomoci. Dostanou tady nejen teplé oblečení, ale třeba i jídlo,“ vysvětlila místostarostka.

Usměvavá holčička

„V tuto chvíli tu je 15 lidí, kteří utekli z východní Ukrajiny, ale běžně se na místo může vměstnat i více lidí,“ vysvětlila místostarostka. „Po celém Kremenčuku je 30 center pomáhajících lidem v nouzi,“ sdělila.

Stomatová také vyzpovídala rodinu, která do nemocnice se dvěma svými malými dětmi před hrůzami války utekla. „Pomohli nám dobrovolníci. Jsme tady už dva dny,“ řekla maminka. Její holčička se na štáb CNN Prima NEWS smála a vypadala spokojeně. „Před chvíli jsme viděli, jak si tu vybírá hračky. Líbí se jí modrý medvídek,“ dodala Stomatová.

Pan Oleg, který se též nyní nachází v Kremenčuku, utekl z Charkova. „Kvůli silnému bombardování Charkova jsme se museli evakuovat. Pomohli nám i místní dobrovolníci. Měli jsme i auto, takže jsme se sem mohli přesunout i díky vybudování koridoru z Charkova až sem. Jsme tady čtyři dny a přijeli jsme ve dvě hodiny v noci. Dali nám hned najíst a ubytování,“ řekl Oleg.

Tagy: