Do Česka se vrací zima. Podívejte se, kde nasněží a teplota spadne pod nulu

Ranní mrazíky (Ilustrační foto)

Počasí (18.3.2024 6:09)

Do Česka opět dorazí zima. Teploty v noci a po ránu klesnou na začátku týdne na +1 až -5 °C. V tisíci metrech na horách může znovu i sněžit.

pondělí bude obloha nad Českem většinou polojasná, ovšem postupně přes den se oblačnost na nebe vrátí a na jihozápadě se mohou objevit i dešťové přeháňky. „Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 7 a 11 °C, na severovýchodě bude kolem 5 stupňů a na horách kolem 0 °C,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Jana Hujslová.

ČTĚTE TAKÉ: Bouře Monica sužuje jih Evropy. Ve Francii zabila šest lidí, včetně čtyřleté holčičky

V noci na úterý budou teploty podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nejnižší. Klesnou na +2 až -2 °C, místy může být i kolem -5 stupňů. V úterý bude jasno až polojasno, místy i s dešťovými přeháňkami. Dorazit ale může i sněžení. „Na jihozápadě v polohách nad tisíc metrů a na severovýchodě nad 500 metrů budou i srážky sněhové,“ potvrdil v předpovědi ČHMÚ.  „Nejvyšší denní teploty očekáváme od 6 do 10 °C,“ napsali meteorologové.

Středa přinese jasnou až polojasnou oblohu. Přechodně může být i oblačno a ráno se místy mohou tvořit i mrznoucí mlhy. Noční teploty se budou pohybovat mezi +1 a -3 stupni. Přes den pak meteorologové už očekávají jarní teploty, kdy rtuť vyšplhá na 10 až 14 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Kvůli nízkým teplotám, které nás v nadcházejících dnech čekají v noci a po ránu, vydali meteorologové výstrahu na mráz ve vegetačním období. Ta platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska od pondělí do středy. Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí, orosováním nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sezóna zahrádkaření se blíží. Vyplatí se českým zákazníkům vyrazit do polských marketů?

Tagy: