Na Evropu se žene obávaná Bestie z východu. Po Novém roce hrozí silnými mrazy a závějemi

Severovýchod Spojených stát se potýká se sněhovou apokalypsou.

Počasí 27.12.2023 7:05

Části Velké Británie může podle meteorologů v začátcích ledna sevřít „Bestie z východu“ – jev způsobený náhlým stratosférickým oteplením. Jeho příchod by mohl způsobit tuhé mrazy i silné sněhové srážky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) však uklidňuje, že ve střední Evropě po přelomu roku extrémy neočekává.

„V začátku ledna narůstá riziko delšího ochlazení a sněžení,“ sdělil portálu GB News meteorolog James Madden. Riziko je spojeno s možností výskytu dalšího náhlého stratosférického oteplení, jež by mohlo do Spojeného království přivést „Bestii z východu“. Ta v Evropě řádila již v roce 2018, kdy z Ruska přinesla extrémní mrazy a vyžádala si dokonce i několik životů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do Česka dorazí silná vichřice, přeháňky i oteplení. Kde na Silvestra hrozí sněžení?

„Nyní existují silné ukazatele, že ke stratosférickému oteplení dojde. Pokud nastane, mnoho částí Británie může očekávat, že ‚skončí v mrazáku‘ se sněhovými jevy a chladným počasím,“ doplnil Madden s tím, že počasí by mohlo vydržet po zbytek zimy. Britští meteorologové čekají začátkem ledna propad teplot v částech Skotska až k -10 °C, uvedl deník Express.

Čeští meteorologové s hrozbou extrémního počasí ve své dlouhodobé předpovědi zatím nepočítají. Denní maxima v prvních třech lednových týdnech se podle ČHMÚ mají v České republice pohybovat okolo 4 °C. Srážkové úhrny by po nadprůměrném předvánočním týdnu měly dosahovat zhruba dlouhodobých průměrů.

Termín Bestie z východu (Beast from the East) se v Británii ujal pro chladné a větrné počasí způsobené přílivem studeného kontinentálního vzduchu ze Skandinávie a severního Ruska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černousy se proměnily v Benátky. Hasiči chtějí s velkou vodou pomáhat, někdo je ale vykradl

Tagy: