Čapí hnízdo v Oseku je opět obydlené. Vrátila se tam samice, která uklovala své mládě?

Hnízdo čápat

Nejznámější čapí hnízdo je znovu obydlené. Loni v Oseku samice čápa uklovala své mládě. Živý přenos z hnízda sledovaly tisíce lidí. Jedni stáli za zvířecími ochranáři, kteří nechtěli do života ptáků zasahovat, druzí tvrdili, že pochybili. Provozovatel web kamery pak přenos ukončil. Teď se čápi do hnízda vrátili.

Minulé léto matka jednomu z čápat několik dní ubližovala, klovala do něj tak dlouho, až nakonec uhynulo. Pracovníkům záchranné stanice chodily dokonce výhružné zprávy kvůli tomu, že mládě nezachránili. Přesto chtějí v Oseku živý přenos z čapího hnízda opět zapnout.

„Po Velikonocích se budeme snažit se základní školou domluvit na možnosti přesunu toho vysílání na naši organizaci. Je potřeba na přírodu nahlížet tak, jak to skutečně je v reálném životě,“ říká Pavel Moulis.

Čápi se na hnízdo v Oseku na Rokycansku vrátili před několika dny, zda jde o stejný pár, který tady hnízdil minulý rok, zatím není jasné. Část čápů se domů nevrátí, neboť je v některých zemích střílejí lidé pro zábavu.

„Třeba v Libanonu se lidé fotili se třemi sty mrtvými čápy. Snímek obletěl a zděsil celý svět, myslím, že oprávněně,“ dodává Moulis. Osek na Rokycansku jako by přitahoval čápy se zvláštní povahou. Před dvěma roky tam měl jeden z ptáků terorizovat místní obyvatele. Zobákem kloval do aut a oken.

Redakce CNN Prima NEWS hovořila s jednou z obyvatelek, kterou měl agresivní čáp před dvěma roky ohrožovat. „Co se týče čápů, šlo skoro o život. Najednou strašné rány. Tak jsem si dodala odvahy a šla jsem se podívat a tam stál čáp. Hlavou třískal do dveří. Říká se, že čáp měl poruchu na hrudi a tohle byl důsledek,“ řekla.

Tagy: