Alláhu akbar, znělo Paříží. Ve stejný den se Francie loučila s učitelem ubodaným ve jménu ISIS

Francouzští policisté na demonstraci na podporu Palestiny (19. 10. 2023)

Francie je v nejvyšším stupni ohrožení terorismem

Evakuovaná letiště, školy, muzeum Louvre i zámek ve Versailles. Sídlo francouzských králů museli tento týden nechat vyklidit dokonce pětkrát kvůli hrozbě bombou, která se ale nikdy nenašla. Extrémní nasazení bezpečnostních složek kvůli významným akcím a teroristickým hrozbám nelze dlouhodobě vydržet, zhodnotila mluvčí policejních odborů Linda Kebbabová. Policisté podle ní nemohou být všude a jednou kvůli tomu nastane vážný problém.

Náměstí Republiky v Paříži zaplnily ve čtvrtek tisíce lidí při první legální manifestaci na podporu Palestiny od útoku Hamásu. „Macron je komplic, Izrael je vrah“ či „Alláhu akbar“, skandovali lidé na původně zakázané, a nakonec povolené demonstraci. Protest navíc připadl na den, kdy se Francie loučila s učitelem, kterého zavraždil mladý Čečenec ve jménu Islámského státu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedělám si iluze, že by se útoky jako ve Francii neopakovaly. Hrozí i v Česku, říká Žantovský

Od útoku Hamásu na Izrael je hrozba teroru ve Francii na nejvyšší úrovni. Teroristického útoku se podle posledního průzkumu obává 84 procent. Ve Francii přitom nemine den, kdy by se neobjevila hrozba bombou. Evakuovány už byly desítky škol, většina regionálních letišť, muzeum Louvre i zámek ve Versailles, ten se za týden musel vyklidit dokonce už pětkrát.

Do olympiády to nemůžeme vydržet

„Potřebujeme jednotu a tihle malí vtipálci, tihle šašci, se baví planými poplachy. Všechny je najdeme a potrestáme,“ slíbil francouzský ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti. I ministr vnitra Gérald Darmanin přiznává, že výhrůžky v takové míře výrazně komplikují práci policie. Bomby podle něj většinou nahlašují mladiství. „Je evidentní, že tyto plané hrozby zatěžují naše bezpečnostní složky a narušují fungování společnosti,“ doplnil.

Mluvčí policejních odborů jde ale ještě dál. Nasazení policistů je totiž poslední dobou intenzivní. Šampionát v rugby, návštěva krále Karla III. i papeže, nepokoje na předměstích a teď hrozba útoků. „Tohle prostě nemůžeme vydržet až do olympiády, to není možné. Nebudeme moci být všude a pak nastane problém,“ varovala mluvčí francouzských policejních odborů Linda Kebbabová. Paříž hostí olympiádu po sto letech. Začíná 26. července 2024 a úvodní ceremoniál se bude konat na Seině.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Evropa na prahu velké bezpečnostní hrozby. Pro radikály jsou cílem i Češi, shodují se experti

Tagy: