Polčák v prvním rozhovoru od kauzy Dozimetr: Do STAN se chci vrátit, volají mi o rady

Stanislav Polčák

Do STAN se chci vrátit, říká Polčák

Do STAN se chci vrátit, říká europoslanec Stanislav Polčák pro CNN Prima NEWS v prvním rozhovoru od doby, kdy kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem pozastavil členství v hnutí. Jeho členové mu prý přesto volají o rady. Jak Polčák mluví o třaskavé kauze Dozimetr a uvědomuje si své chyby v případu odškodnění pro Vrbětice?

„Jednoznačně se chci vrátit do hnutí STAN,“ prohlásil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Stanislav Polčák. Kdy by se tak mohlo stát, ale není jasné. „Pro mě je důležité, aby se potvrdilo, že nejsem v kauze Dozimetr žádným aktérem, pak o tom budu se svými kolegy mluvit. Tak jsem se dohodl i s Petrem Hlaváčkem (lídrem kandidátky STAN v Praze, pozn. red.), vynikajícím expertem v Praze, že to zhodnotíme v okamžiku, kdy na to nastane čas. Uvidíme, jak rychle bude postupovat policie,“ vysvětlil europoslanec, který STAN spoluzakládal.

Členství v hnutí pozastavil 20. června 2022 kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Jako důvod uvedl, že jeho dřívější známost ubližuje hnutí.

Už v březnu přitom rezignoval na post místopředsedy hnutí kvůli informacím, že měl požadovat milionové odměny za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Že šlo o provizi za prosazení zákona, podle něj nebyla pravda. Později v červnu kontrolní rada České advokátní komory dospěla k závěru, že Polčák neporušil zákon o advokacii ani další stavovské předpisy v souvislosti s tím, že obcím poskytoval právní služby. Za akci přesto schytal tvrdou kritiku.

Pokud se europoslanec do STAN vrátí, o místo ve vedení prý už usilovat nebude. „Je čas, aby hnutí vedli noví lidé. Už se to děje,“ podotkl.

Radím třeba s titulky na sociálních sítích

V rozhovoru zároveň ale přiznal, že mu členové STAN volají o rady. „Pokud se mě někdo na něco zeptá, velmi rád jim pomůžu, poradím. Myslím, že strategií jsem za těch skoro už dvacet let vymyslel v hnutí dost,“ vysvětlil CNN Prima NEWS. Následně uvedl, že mu členové volají „velmi často“. Kdo konkrétně, neprozradil.

Prý se ale jedná i o členy vedení nebo o ministry. Radil například šéfovi resortu průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi s energetickou krizí nebo ministrovi pro evropské záležitosti Mikuláši Bekovi s udělováním víz turistům z Ruska. „To souvisí s mým evropským mandátem. Protože hnutí teď nemá nikoho jiného v evropské politice než mě, takže to jsme konzultovali poměrně úzce,“ popsal.

Dalším členům pak dává rady třeba ohledně mediální komunikace. „Ptají se mě například, co mají napsat do headlinu na své osobní sociální sítě. To se mi stalo zrovna před víkendem. Nějakých pár nadpisů už jsem kdysi v životě vymyslel a myslím, že byly úspěšné,“ vykládal.

Zdá se tedy, že i když má Polčák členství v hnutí pozastavené, přesto v něm dál výrazně figuruje. Podle europoslance jde ale jen o věci, které souvisejí s výkonem jeho mandátu v evropské politice. Do fungování STAN prý nemluví.

„Do toho jim nezasahuji. Jsou to spíš jen soukromé záležitosti – co si o něčem myslím nebo jak by mohl znít třeba titulek volebních novin,“ řekl CNN Prima NEWS europoslanec. „Berou mě spíš jako kamaráda, který když ví, tak jim pomůže, pokud chtějí,“ dodal ještě.

  • Jak dobře se Stanislav Polčák zná s obviněným Michalem Redlem, když kvůli tomu pozastavil členství v hnutí?
  • Co řekl o kauzách Dozimetr a Vrbětice?
  • Proč je nešlo ustát?
  • Vydrží současný tlak Vít Rakušan i celé hnutí?

První rozhovor, kde Polčák rozsáhle mluví o kauzách Dozimetr, Vrbětice, o kontaktech s Michalem Redlem, ale i o hnutí STAN nebo Vítu Rakušanovi, čtěte ve čtvrtek ráno na webu CNN Prima NEWS.

Tagy: