Sonda do Zlínského kraje: Gazdík, Polčák a Redl? Jejich spolupráce byla veřejná šuškanda

O spolupráci Michala Redla, Petra Gazdíka a Stanislava Polčáka se prý veřejně mluvilo.

Kauza Dozimetr se dotýká i financování politických stran

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) moc dobře věděl, kdo obviněný podnikatel a lobbista v kauze Dozimetr Michal Redl je, přesto s ním udržoval kontakt. Právě tak zní slova některých politiků ze Zlínského kraje. O jejich spolupráci se podle nich vědělo a byla to „veřejná šuškanda“. Podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) se ale vazby neprojevily negativně na kraji. Několik politiků z regionu CNN Prima NEWS popsalo, jak se o tolik diskutovaných vazbách mluvilo.

Hnutí STAN má ve Zlínském kraji kořeny. V roce 2004 jej spoluzakládal Petr Gazdík jako zájmové uskupení komunálních politiků v kraji před volbami, tehdy pod názvem Nezávislí starostové pro kraj. O čtyři roky později se hnutí rozšířilo i do Středočeského a Libereckého kraje, kde se spojilo se Starosty pro Liberecký kraj Jana Farského a Martina Půty. V roce 2009 se subjekt přeměnil v celostátní hnutí Starostové a nezávislí, v jehož čele stál právě Gazdík.

„Nebýt peněz od Redla a Iva Valenty, oba byli obrovští sponzoři, tak žádný STAN nemusí existovat. Prostě proto, že na těch penězích od začátku vznikl. Je to historicky doložitelné,“ tvrdil například v rozhovoru pro Info.cz občanský aktivista a bývalý politik Matěj Hollan.

S Redlem mladším se Gazdík podle svých slov seznámil později. „Občas jsme se viděli na společenské a přátelské úrovni,“ konstatoval v rozhovoru pro deník Právo.

Michal Redl pochází ze Zlína, dříve úzce spolupracoval s nechvalně proslulým podnikatelem Radovanem Krejčířem, který je ve vězení v Jihoafrické republice. V minulosti byl Redl obviněn v kauze Technology Leasing a M5, kdy se měl dopustit stamilionového podvodu. Jeho trestní stíhání ale bylo přerušeno kvůli soudem uznané duševní chorobě. V kauze Dozimetr, která se týká korupce na pražském dopravním podniku, jej policisté označili za hlavu organizované skupiny. V současné době je ve vazbě.

Naposledy se měli Gazdík s Redlem setkat 13. listopadu 2021 v Suché Lozi. Lobbista měl politika ujišťovat, že jednání probíhají v „absolutně zabezpečené kanceláři“. Podle policie navíc Gazdík v dubnu loňského roku s Redlem řešil mediální obraz hnutí STAN. V minulosti spolu také měli komunikovat prostřednictvím šifrovaného telefonu i jet na dovolenou do Alp. V rozhovoru pro Právo ministr navíc přiznal, že věděl o Redlových vazbách na Radovana Krejčíře.

„Michal Redl komunikuje zcela běžně prostřednictvím mobilního telefonu s kryptografickou ochranou s místopředsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem,“ stojí v usnesení policie.

I když ministr školství v kauze Dozimetr obviněný není, k 30. červnu rezignuje na svůj post ve vládě. „Necítím se ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ napsal na svém Twitteru Gazdík, když oznamoval svou rezignaci ve vedení resortu.

O Polčákovi se mluvilo už před pěti lety

Kromě Gazdíka měl být v kontaktu s Redlem i europoslanec STAN Stanislav Polčák. Ten se narodil ve východomoravském Slavičíně, vyrůstal v obci Vysoké Pole na Zlínsku. Už v roce 2017 údajně s Redlem konzultoval nominace na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu. Kvůli spojení s podnikatelem nedávno pozastavil v hnutí členství.

„Odmítám, abychom byli s Petrem Gazdíkem dáváni na roveň s Petrem Hlubučkem. Přesto plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem, kterou jsem nikdy netajil, ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování,“ vysvětlil Polčák.

Gazdík se známostí s Redlem netajil

Redakce CNN Prima NEWS v souvislosti s probíhající kauzou celou situaci zkoumala a ptala se několika politiků ze Zlínského kraje, co se v regionu říká o Redlovi a o jeho napojení na Gazdíka a Polčáka.

„Když byl Gazdík mým náměstkem nebo radním na kraji, tak otevřeně říkal, že se s Redlem zná a že rodina Redlů sponzorovala STAN. On se tím netajil, říkal to celkem na rovinu,“ řekl redakci senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Když je někdo sponzorem, tak se s ním musí mluvit,“ dodal.

„V roce 2016, když jsme nastupovali, jsem se ho ptal, jestli můžu čekat nějaké nepříjemnosti z toho vztahu. A on řekl, že v žádném případě ne, že nic takového se nemůže stát,“ zdůraznil Čunek s tím, že neví, co mezi současným ministrem a Redlem bylo. „Jisté je, že na kraji Gazdík nic špatného neudělal, v tomto smyslu za ním stojím. Vazby se tam negativně neprojevily,“ podotkl s paralelou, že „když s někým jste na dovolené a on potom za rok, za dva někoho zabije, tak nevím, jakou odpovědnost máte“.

Jméno Redl podle něj bylo známé především mezi podnikateli a politiky na zlínské radnici. O Redlovi lidé prý mluvili negativním tónem. „Účastnil se nějakých privatizací a tak dále. Lidé se na něj dívali jinak než na podnikatele, který má třeba fabriku. Evidentně má finanční prostředky, ale zároveň nikdo neví, co vlastně dělá. Tedy jestli obchoduje s pohledávkami nebo prodává zlato nebo dělá nějakou takovou činnost,“ řekl CNN Prima NEWS. Polčáka lidovecký senátor prý příliš nezná.

Nepřekvapilo mě to

Podobně o spojení Redl–Gazdík–Polčák mluvil i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). „To, co vyplynulo na povrch, byla veřejná šuškanda. Určitě to kolem mě proletělo, na neformálních setkáních s některými lidmi mi to tak bylo naznačeno, ale neměl jsem pro to žádné důkazy, protože jsem s panem Redlem nejednal. Bylo to ve stylu ‚jedna paní povídala‘,“ řekl CNN Prima NEWS a pokračoval.

„Nepřekvapilo mě to. Jsem rád, že to konečně dostalo oficiální punc, protože tím se uzavírá jakási debata a kapitola,“ zdůraznil.

S Redlem se podle něj lidé v kraji osobně nechtěli ani bavit. „Nic extra hezkého jsem o panu Redlovi neslyšel. Věci, které jsou teď v médiích, se kolem této osoby neustále probíraly. Co se týče druhých dvou pánů, to bych nechal asi bez komentáře, protože o nich bylo řečeno už dost. Byla známá věc, že s ním spolupracují, bylo to vše obecně známé. Říkalo se, že už před 15 lety pan Gazdík a Redl spolu chodili po ministerstvech,“ popsal. Holiš s podnikatelem prý nikdy nemluvil.

Primátor města Zlín Jiří Korec ze stejného hnutí byl o něco zdrženlivější. „Jméno Redl bylo různě známé, nemůžu říct, že bych o něm v životě neslyšel. A to alespoň na úrovni, která se týká našeho Zlínského kraje. Ale že by se s ním spojovala nějaká linka, zvěrstvo, to neprobíhalo. Historicky v médiích proběhlo nějaké propojení s hnutím STAN, ale to už mnohokrát,“ uvedl.

Gazdík i Polčák věděli, co byl Redl zač

Podle jiného politika původem ze Zlínského kraje, který nechtěl zveřejnit své jméno, Redla znal pouze úzký okruh lidí. „Že by měl nějak dobrou pověst, to se říct nedá. Politické a ekonomické špičky ve Zlíně určitě v roce 2010 věděly, co je pan Redl zač, a věděl to i pan Gazdík a Polčák,“ zdůraznil.

Když Gazdík zakládal politické hnutí, tak měl podle politika dobré úmysly. S nekalostmi ho prý „táhnul“ europoslanec Polčák.

O spojení tří mužů mluvil ve vysílání CNN Prima NEWS i bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý. Ten prý už v roce 2017 vyrazil Gazdíka varovat před Redlem do Poslanecké sněmovny. „Říkal jsem mu, zda se nezbláznili. Jestli ví, kdo je Redl. Pan Gazdík odvětil, že prý ne. Tak jsem mu to jako trouba vysvětloval. On mi na to říkal, že on nic, že všechno pan Polčák. Ale že udělají (Starostové, pozn. red.) opatření, aby se dalšímu kontaktu s Redlem zabránilo,“ popisoval Tichý.

I on opakovaně zdůrazňuje, že oba politici museli moc dobře vědět, co je Michal Redl zač.

Několik politiků ze Zlínského kraje ale redakci řeklo, že Redla znají jen z médií, před kauzami o něm často ani neslyšeli. Mezi nimi byli například poslanci Stanislav Blaha (ODS), Ondřej Benešík (KDU-ČSL) nebo Radek Vondráček (ANO). Často to vysvětlovali slovy, že jsou z jiné části kraje.

Tagy: