Polčák: Své části odměny za Vrbětice se zřeknu. Mohl jsem požadovat i víc, hájí se

Stanislav Polčák

Polčák chce miliony za odškodnění obcí kvůli Vrběticím, Havlíček ho kritizuje

Místopředseda vládního hnutí STAN Stanislav Polčák se zřekne své části odměny, kterou měl získat za vymáhání odškodnění pro obce kvůli výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Po kritice, která se na jeho hlavu snesla, to europoslanec oznámil na svém twitterovém účtu. „Přitom osobně i s mými kolegy jsme na celém případu odvedli obrovské množství práce,“ hájí se přesto politik.

„Zastupování obcí, kterým jsem a jejich občanům pomohl dosáhnout vysokých kompenzací za škody související s výbuchy ve Vrběticích, jsem se ujal na žádost těchto obcí po letech jejich snahy, která nevedla k žádnému výsledku,“ začíná Stanislav Polčák na Twitteru své nové prohlášení k případu.

Europoslanec tak reagoval na kritiku, která se z řad některých politiků snesla na jeho hlavu poté, co server Seznam Zprávy přišel s informací, že má od několika obcí na Zlínsku inkasovat skoro osm milionů korun. Polčák totiž obce zastupoval při vymáhání odškodnění kvůli výbuchům muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

Polčákovo rozhodnutí kvitoval předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. „Stanislav Polčák nepřijme žádnou odměnu za pomoc obcím při odškodnění za výbuch ve Vrběticích. Považuji to za správné a jediné možné rozhodnutí," napsal na Twitter.

Obrovské množství práce

Místopředseda hnutí STAN zopakoval, že se starosty dotčených obcí se na počátku dohodl, že se jedná o standardní advokátní službu. „Odměnu za poskytnuté právní služby mé a mých spolupracovníků mi navrhli sami starostové před měsícem, za celou dobu své činnosti jsem nefakturoval žádnou významnou částku (jen jednu zálohovou fakturu),“ pokračuje Polčák.

Politik tvrdí, že přes „obrovské množství práce“, které on a jeho kolegové na případu odvedli, se „své části odměny zříká“. Po dohodě se starosty postižených obcí prý bude uhrazena jen práce Polčákových kolegů z jeho advokátní kanceláře.

„Nechám poskytnutí mých právních služeb přezkoumat Českou advokátní komorou, protože jsem postupoval zcela v souladu s předpisy,“ píše Polčák na Twitteru. Místopředseda STAN dále uvedl, že za své služby mohl požadovat klidně i více než 2,5 procenta z vymožené částky. Na této odměně se dle vlastních slov dohodl právě s obcemi.

„Věc již byla v uplynulých měsících posouzena i bývalým předsedou ČAK se závěrem, že šlo jednoznačně o právní služby, za které jsem mohl požadovat 25 procent,“ napsal Polčák také na Twiteru.

Kalousek: Je to nestoudnost

Stanislav Polčák už v pondělí dopoledne reagoval na článek serveru Seznam Zprávy a na Twitteru vysvětloval, jak se k zastupování obcí dostal. „Loni na jaře jsem vyslyšel prosbu pěti obcí na Zlínsku a zapojil se do pomoci získání odškodnění za teroristický čin spáchaný ruskými agenty ve Vrběticích. Byla to několikaměsíční odborná práce mnoha lidí. Sám jsem byl starosty obcí osloven, abych jim pomohl. Jasně jsem jim dopředu sdělil, za jakých podmínek bych do spolupráce šel – mj. jsme se domluvili, že pokud se nám nic vymoci nepodaří, odměna nebude žádná, a pokud ano, odměna bude podílem na úspěchu,“ napsal na Twitter.

Do Polčáka se poté pustil bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je mi líto, ale tohle je od místopředsedy STAN šokující nehoráznost. Kdyby ty peníze pomáhal obcím vysoudit – dobrá, je to také advokát. Ale chtít provizi za prosazení zákona je nemravnost, kterou si žádný politik nemůže dovolit. Na místě těch starostů bych mu nedal nic,“ napsal na Facebook.

Někdejší ministr financí si následně přisadil na Twitteru: „Interpretace je jednoduchá, Stanislave: Jako místopředseda parlamentního hnutí si účtuješ finanční odměnu za ovlivnění demokratického legislativního procesu. To musí brát vážně Petr Fiala, Vít Rakušan i Advokátní komora. To je nestoudnost, která do parlamentní demokracie nepatří," napsal.

Tagy: