Vězeň ve Valdicích měl miniaturní telefon. Když na něj dozorci přišli, chtěl mobil rozkousat

Za odhalené miniaturní mobilní telefony trestanců ve valdické věznici padlo obvinění.

Za odhalené miniaturní mobilní telefony trestanců ve valdické věznici padlo obvinění. V květnu tam jednomu z vězňů vypadl přístroj při prohlídce z kapsy, další spoluvězeň ho ukrýval v ústech a pokusil se ho před dozorci dokonce rozkousat. To se mu ale nepovedlo a teď si kvůli tomu možná zdvojnásobí trest, protože mu ho soud může prodloužit až o dva roky.

Dva mobilní telefony odhalila v květnu kontrola cely u vězňů z Valdic. Šlo o miniaturní typy, které se dají objednat na internetu. V tomto případě k nim vězni měli upravenou nabíječku na připojení přes drátky.

Zachycený mobilní telefon je velký zhruba jako krabička od sirek. Má běžné funkce, dá se s ním volat a můžete na něm psát i SMS zprávy. Jak se do věznice dostal, kriminalisté neupřesnili. Jednomu z trestanců náhodou vypadl při prohlídce z kapsy. Další spoluvězeň měl svůj aparát schovaný v ústech. Při prozrazení se ho pokusil zničit.

Provolal 26 hodin

„Mobilní telefon se měl při jedné z kontrol cely pokusit rozkousnout a tím ho znehodnotit,“ uvedla mluvčí policie Eliška Majerová. Telefon má na výšku něco málo přes šest centimetrů, vejdou se do něj dokonce dvě SIM karty. Koupit se dá v cenovém rozmezí od pěti set do tisícikoruny. Cena za mřížemi je zřejmě mnohonásobně vyšší. Policisté zjistili, že vězeň protelefonoval celkem 26 hodin.

„Uskutečnil a přijmul přes 540 telefonních hovorů a měl přijmout nebo odeslat přes 410 SMS zpráv. Odsouzený má přes 20 záznamů v rejstříku trestu, v současné době vykonává nepodmíněný trest v délce 26 měsíců za majetkovou a drogovou trestnou činnost. Policejní komisař ho obvinil ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ pokračovala Majerová.

Trest mu tak soud může prodloužit až o dva roky, čímž by ho vězni téměř zdvojnásobil. U dalšího provinilce vyšetřování pokračuje.

Tagy: