Zdechovského námluvy s ODS ve studiu nezabraly. Vondra nadále evropské Spolu odmítá

Tomáš Zdechovský a Alexandr Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS

Zdechovského námluvy s ODS ve studiu nezabraly

Spojí se ODS, KDU-ČSL a TOP 09 do evropských voleb 2024 pod vlajkou Spolu, nebo se rozdělí? Otázka, na kterou uvnitř trojkoalice panují velmi různorodé názory. Odpůrcem evropského Spolu je například europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Ten označil deset společných programových bodů, které sepsal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), za fráze, na nichž se shodnou skoro všichni. „Není možné se volební kampaní profrázovat a promlčet,“ vzkázal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jít společně by mělo spoustu výhod i nevýhod. Ty je třeba během interního jednání pojmenovat – prostě si nastavit zrcadlo a čestně si to říct. Saša (Vondra) by měl na některé věci asi jiný pohled než já. Projekt Spolu se osvědčil, má přesah i na evropskou půdu. Mohl by vygenerovat výrazné zastoupení,“ řekl Zdechovský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Část veřejnosti i mnozí analytici vnímají případný vznik evropského Spolu jako umělý slepenec. Zatímco KDU-ČSL a TOP 09 patří v rámci unijních frakcí k lidovcům, ODS je členem konzervativců a reformistů. Vládní strany Evropskou unii jako takovou vnímají dost různorodě a mají odlišné pohledy například na zahraniční politiku, migraci, životní prostředí, energetiku, boj proti dezinformacím či přijetí eura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chceme hrát v EU první ligu. Farský naznačil, proč dala Nerudová přednost STAN před TOP 09

Podle Zdechovského však stačí, když se lidé na jedné kandidátce shodnou na pěti až deseti předem stanovených programových bodech, které koalice považuje za stěžejní. „Ty body by měl každý držet. Pokud má někdo extremistické názory nalevo nebo napravo, tak by na té kandidátce být neměl. Myslím, že i na tomhle jsme se shodli na začátku těch jednání,“ sdělil lidovecký europoslanec.

Zároveň zmínil, že jednání o evropské kandidátce Spolu se táhnou již několik měsíců, a to i na popud premiéra Petra Fialy (ODS). „Dříve jsme mysleli, že půjdeme prostě sami. Přemýšleli jsme i o společné kandidátce s TOP 09. Nyní probíhá otevřená debata o koalici Spolu. Uzavřeli jsme nějaké technické body, nyní je na řadě politické rozhodnutí, zda do toho jít, či nikoliv,“ dodal Zdechovský.

Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala také postoj TOP 09. Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) na dotazy nereagoval, ještě v létě se však vyjadřoval ve smyslu, že přes jisté výhrady podporuje myšlenku Spolu i do Evropského parlamentu.

Zato Vondra se dlouhodobě netají svým názorem, že by byl raději, kdyby šla ODS do evropských voleb 2024 samostatně. Místopředseda ODS ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž nevykázal příliš velké nadšení z desetibodového programu, který vypracoval Zdechovský.

Jasno by mělo být do konce září

„Vím, že Tomáš Zdechovský připravil nějakých deset bodů. Se zájmem jsem si je přečetl. Jsou to takové fráze, na nichž se shodneme skoro úplně všichni, možná s výjimkou SPD. Není ale možné se volební kampaní profrázovat a promlčet s tím, abychom se náhodou vzájemně nedotkli,“ kritizoval Vondra.

Podle něj má projekt Spolu smysl v českém Parlamentu, jelikož je scéna v tuzemsku poměrně fragmentovaná: „I díky Spolu vůbec existuje současná vláda, která je poměrně stabilní, ačkoli je složená z pěti stran. Má to mou podporu i do příštích parlamentních voleb. Pokud ale jde o evropskou politiku, tak o tu fragmentaci tolik nejde. Naše názory se navíc skutečně podstatně liší, a to i v některých zásadních věcech. Novináři by si tyto rozpory vychutnávali.“

Zda se nakonec ODS, KDU-ČSL a TOP 09 do evropských voleb 2024 pod vlajkou Spolu spojí, stále není jasné. Volební průzkumy zatím ukazují, že se ODS – jakožto druhá nejsilnější parlamentní strana – bez strategických spojenců klidně obejde. Totéž však nelze říct o lidovcích a TOP 09. Oběma stranám by při samostatné cestě mohlo hrozit úplné vypadnutí z Evropského parlamentu.

Volby do europarlamentu se uskuteční v červnu 2024. Zbývá tak ještě mnoho času. Představitelé ODS, TOP 09 a lidovců již dříve uvedli, že o koalicích by mělo být jasno do konce září.

Tagy: