Dokázali byste pomoci: Mozková mrtvice. Hlavní je zajistit rychlou pomoc

Čas znamená život - díky za včasnou diagnostiku

Záchranáři 155, 9. díl - Dokázali byste pomoci člověku s mozkovou mrtvicí?

Patří bohužel k nejvíc zanedbávaným zdravotním příhodám, nad nimiž postižení i jejich okolí mávnou rukou. Jen upadl, řeknou si třeba. Jenže právě nečekaný a ničím nezapříčiněný pád jinak zdravého člověka, může být prvním znamením, že v jeho hlavě se právě odehrává drama rozhodující o jeho dalším bytí a nebytí. Řeč je o mozkové mrtvici, jejíž včasná diagnostika dokáže zázraky. Jak mozkovou příhodu včas poznat a zajistit nemocnému pomoc? Čtěte dál a budete to vědět.

„Není mi dobře, bolí mě hlava a špatně se mi mluví. Půjdu si lehnout a vyspím se z toho.“ Jeden z omylů s nejvíc fatálními následky, jaké si umíte představit. Příznaky mozkové příhody, lidově mrtvice, není radno podceňovat. Týká se obvykle lidí nad padesát let, ale výjimek potvrzujících pravidlo je více než dost.

Jak se chovat při podezření na mozkovou mrtvici

Možné příznaky mozkové mrtvice:

  • Ztráta rovnováhy
  • Bolest hlavy
  • Zmatení a dezorientace
  • Oslabení částí těla, například při předpažení jedna ruka padá
  • Pokles ústního koutku, neschopnost se jím usmát, případně rovnou ochrnutí celé poloviny tváře
  • Špatná výslovnost
  • Neschopnost vybavit si slova

Pokud si nejste jistí, že váš blízký skutečně právě prodělává mozkovou příhodu, poraďte se s operátorkou. Je to lepší, než si pak vyčítat, že jste nepomohli, když jste měli.

Pokud jsou pro vás příznaky nečitelné, zkuste jednoduchý test, který vám napoví:

„Požádáme pacienta, aby předpažil ruce, u pacienta s mrtvicí jedna ta ruka může padat dolů,“ radí Marek Dvořák, lékař pražské Záchranné služby.

Mnozí pacienti také nejsou schopní dát dohromady souvislou větu s aktuálními informacemi. Zeptejte se ho třeba, kolikátého je.

Je dobré vědět, že lidé postižení mozkovou mrtvicí velmi často pomoc odmítají a trvají na tom, že jsou v pořádku. Opakujeme, pokud vidíte některé z příznaků, vůbec na nic nečekejte a volejte záchranáře.

Čas hraje zásadní roli

Čím dříve se pacient s mozkovou příhodou dostane do rukou profesionálů, tím lépe. „Jde skutečně o každou vteřinu. A to ošetření a vývoj u toho pacienta jsou závislé na tom, jak rychle se dostane do správného zdravotnického zařízení,“ potvrzuje Marek Dvořák. A důrazně dodává:

„Určitě není vhodné si jít lehnout, zaspat to, zkoušet, jestli to ten člověk rozchodí. Jestli to přestane. Protože v tu chvíli jde o každou minutu prokrvení mozkové tkáně.

Výhra pro vaše zdraví - ZP MV ČR

Přejděte k ZP MV ČR! Vyplňte jednoduchý on-line formulář. Přihlásit se můžete do 31. 3. 2023. Od 1. 7. 2023 pak jako pojištěnec ZP MV ČR plně využívejte všech výhod.

Jediné, čím v danou chvíli kromě přivolání pomoci můžete pomoci vy, je sledovat dotyčného a dbát na jeho pohodlí a jakoukoli změnu konzultovat s operátorkou linky 155.

Teď už víte, že stát se hrdinou není zas tak těžké, nebojte se pomoci.

O tom, že při mozkových příhodách rozhodují minuty, si můžete přečíst v dalším z instagramových příspěvků Marka Dvořáka. Záchranář na svém profilu bez obalu ale mnohdy s nadsázkou informuje o těch nejtěžších chvílích v životech pacientů i lékařů.

Tagy:
mrtvice první pomoc pacient zdravotnická záchranná služba