reklama

Pohlreich na Dufka: Když někdo zkrachuje, je to podle vás něco pozitivního?

Na české restaurace doléhá pandemie koronaviru. Zvládnou ji tuzemské podniky? A kolik z nich nakonec epidemii nepřežije? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové byli předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

reklama

Předseda Asociace samostatných odborů Dufek již v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásil, že Česko potřebuje jen polovinu nynějších restaurací, které mají přidanou hodnotu. Zbylé podniky jsou podle něj pouze nálevny, kde se podává alkohol a pokud během aktuální pandemie koronaviru zkrachují, tak by to považoval za „očistný proces“.

K tématu

Svá slova nyní v pořadu 360° Pavlíny Wolfové zopakoval s tím, že zkrachovat může klidně i více než polovina restaurací. „Já si za tím stojím a možná to bude ještě horší. Jsou to podniky, kde se nalévá pouze alkohol a není tam žádná přidaná hodnota,“ řekl Dufek.

S tím však nesouhlasí známý restauratér a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. „Já si myslím, že ta prohlášení jsou úplně mimo. Ten timing je zoufalý, protože restaurace se s druhou vlnou perou, i když jsou načaté z jara,“ řekl podnikatel s tím, že nemůže ve vysílání naplno říci, co si o Dufkových slovech myslí.

Spor o počet zaměstnanců

Dufek uvedl, že aktuální stav s opatřeními může klidně trvat až do února či března. Podniky, které podle jeho slov nemají onu přidanou hodnotu, skončí i kvůli tomu, že nebudou mít dostatek hotovosti.

„Já nevím, jestli tomu pan Dufek rozumí. On si představuje, že když někdo zkrachuje, tak je to něco pozitivního,“ řekl Pohlreich, podle něhož jde především o lidi, kteří v restauratérství pracují. „V české gastronomii pracuje asi 250 tisíc lidí. Jestli si myslíte, že poslat na pracák 130 tisíc lidí je v pohodě, tak asi prima. Já si myslím, že to tak není,“ uvedl šéfkuchař a dodal, že na restaurace jsou vázány i další služby, jako například zemědělství či taxi.

S počty zaměstnanců v oblasti gastronomie však nesouhlasil Dufek, který tvrdí, že podle jeho údajů 250 tisíc lidí v restauratérství nepracuje. „Já si samozřejmě nepřeju, aby tu byly problémy na trhu,“ doplnil následně šéf odborářské organizace. Velké množství podniků podle něj ale přežije, protože „služby jsou ve všech společnostech nejrychleji recyklovatelné“.

Pohlreich: Lidé ve službách nejsou občané druhé kategorie

Pohlreichovi Dufkova slova vadila, protože lidi ve službách, kam spadají restaurace, nelze kastovat a nejsou to občané druhé kategorie. „Jsou to lidé jako každí jiní. Živí svoje rodiny z toho, co si vydělají,“ řekl podnikatel.

Dufek připomněl, že se do Česka každoročně vypraví tisíce turistů, kteří do země přijíždějí kvůli levnému alkoholu. Konec některých podniků by pak mohl situaci změnit. Pohlreich však oponoval, že jde o jejich svobodné rozhodnutí. Především pak tito turisté v Česku utrácí, díky čemuž podporují tuzemskou ekonomiku.

Pohlreich také připomněl Dufkova slova o tom, že by se lidé, kteří skončí v restauratérství, mohli překvalifikovat například na svářeče. „Když někdo svařuje víno, bude za týden svařovat ocel?“ ptal se ironicky Pohlreich ve vysílání 360° Pavlíny Wolfové.

K tématu

Další hlavní zprávy

Partie

Zeman: Že covid vychcípá v létě? Ať zrůdní pseudoodborníci typu Pekové zalezou pod zem

Zeman: Že covid vychcípá v létě? Ať zrůdní pseudoodborníci typu Pekové zalezou pod zem

Miloš Zeman je přesvědčen, že za současný stav epidemie nikdo konkrétní nemůže. Připustil sice, že vláda dělala chyby, ale těch by se podle něj dopustil každý. Kabinet prý několikrát podlehl tlaku veřejnosti, opozice, ale i některých odborníků. „A to už ani nemluvím o takových zrůdných pseudoodbornících, jako je paní Soňa Peková, která nám vykládala, že covid vychcípá v létě,“ řekl prezident republiky v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. A zmínil také své plány s Romanem Prymulou či jak potrestal svého kancléře za sledování fotbalu na stadionu Slavie.

Sledujte v TV

Sledujte ŽIVĚ Nový den: Jak rok s koronavirem hodnotí biolog Flegr a stomatolog Šmucler

Sledujte ŽIVĚ Nový den: Jak rok s koronavirem hodnotí biolog Flegr a stomatolog Šmucler

V pondělí 1. března to bude rok, co se Česká republika potýká s koronavirovou pandemií. V pořadu Nový den ve speciálním vysílání zhodnotí posledních 12 měsíců molekulární biolog Jaroslav Flegr nebo stomatolog Roman Šmucler. Hostem bude i krizový manažer pražské záchranné služby Ondřej Šedivka, který byl během první vlny u převozu Čechů vracejících se z Wu-chanu.

Registr očkování se nově otevírá lidem nad sedmdesát let. Prioritu má vyšší věk
Kratší pracovní týden podle Maláčové: Lidem vezme práci i část mezd, tvrdí experti
Chilský solární tygr cení zuby. Nastupující energetická velmoc má i českou stopu
Šéf Senátu: Část mzdy lidí na home office by mohli dostat potřebnější. Musíme se podělit
reklama
reklama
Zeman: Že covid vychcípá v létě? Ať zrůdní pseudoodborníci typu Pekové zalezou pod zem

Partie

Domácí zpravodajství

Bookmakeři: Vítězství ve volbách ANO neobhájí. Favoritem na post premiéra je Bartoš
Umírat tolik lidí jsem ještě neviděl. Děsím se, co přijde, říká záchranář z Plzeňska
Jak se starat o respirátor? Na sterilizaci v troubě a mrazáku se odborníci neshodnou
Další články
reklama
reklama