Domácnosti na západě Čech stále mrznou. Poškozené elektrické vedení se nedaří opravit

Západ Čech sužují výpadky proudu.

Lidé bez tepla a mrazivé noci

Na západě Čech zůstávají některé domácnosti nadále bez elektrického proudu. Energetici v terénu stále opravují poničené vedení. V noci na středu přitom teploty spadly i k minus deseti stupňům.

Manželé Remišovi žijí v malém domku na okraji Oloví na Sokolovsku padesát let. Takhle dlouhý výpadek elektřiny prý nepamatují. „Den a půl úplně bez elektriky. Nebyl ani signál na mobilu. Nevíme, jak to dopadne, doufejme, že to bude brzy,“ popsala CNN Prima NEWS Anna Remišová.

ČTĚTE TAKÉ: Jak nahradit uhelné elektrárny? Cestou je plyn, míní Havránek z ODS. Budoucností je jádro

Někteří obyvatelé Oloví strávili bez elektřiny už druhou noc. V noci na středu přitom teploměry ukazovaly deset stupňů pod nulou. „Já jsem se oblékla a přikryla. Musíte to nějak přežít, nedá se nic dělat,“ řekla další z místních. Energetici proto přišli s nouzovým řešením. Do města přistavili naftové generátory, které připojily k městským trafostanicím. „Upozornili jsme občany, aby omezili spotřebiče, aby opravdu využívali jenom to nejnutnější,“ uvedl starosta Oloví Jiří Mikuláš (VOK).

I tak ale zůstala zhruba stovka rodin bez elektřiny. Připojit je nebylo možné kvůli zpřetrhanému vedení nízkého napětí. Na jeho opravě energetici stále pracují. Vedení je ale často na velmi špatně přístupných místech. „Poruchy nejsou úplně jednoduché. Došlo k pádu stromů a větví do vedení na mnoha místech,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Už středeční noc byla pořádně mrazivá a mrznout má dál. „Bude více oblačnosti, ale teploty budou stále kolem minus pěti, šesti stupňů,“ potvrdil meteorolog Martin Adamovský. O víkendu má navíc znovu přijít vydatnější sněžení. Obyvatelé Oloví a blízkého okolí proto doufají, že se situace s výpadky proudu nebude ještě zhoršovat.

Tagy: