Dominátor sepsul Jaškina za návrat do KHL. České politiky Hašek viní z podpory fašismu

Dominik Hašek by byl rád, aby NHL pozastavila smlouvy všem ruským hokejistům.

Hadamczik k hokejistům v KHL

Český reprezentační útočník Dmitrij Jaškin se po sezoně strávené v NHL vrací do Kontinentální hokejové ligy. Kontroverzní přestup zkritizoval Dominik Hašek. Legendární gólman však více než Jaškina viní české politiky. Ty osočil z toho, že nechá vlastní občany podporovat fašismus. Hokejista ruského původu podepsal roční smlouvu s Petrohradem. Jaškin je tak již třetím Čechem, který i přes probíhající ruskou invazi na Ukrajinu bude hrát ruskou soutěž.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu už uběhlo více než pět měsíců. Ani válka, kterou Rusko vyvolalo, však některé české hráče neodrazuje od angažmá v KHL. Po obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném je Dmitrij Jaškin třetím českým hokejistou, který se navzdory ruské decimaci Ukrajiny rozhodl do Kontinentální hokejové ligy zamířit.

Za to dnes již bývalý hráč Arizony Coyotes čelí na sociálních sítích ostré kritice. Není příliš velkým překvapením, že se k situaci vyjádřil i bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, který Kreml kritizuje dlouhodobě a rovněž se netají prosazováním nulové tolerance vůči Rusku, a to i na poli sportu.

„Mrzí mě to moc. Práce českého občana v Rusku je podporou ruského režimu, války na Ukrajině a tedy i nebezpečí pro naši zemi a občany. Neviním však toho kluka (Jaškina) ani jeho agenta, ale vládu a Parlament ČR, že doposud nepřijal zákon, který by toto zakazoval,“ napsal legendární „Dominátor“ na Twitter.

Většina ostatních uživatelů pod příspěvkem na rozdíl od Haška viní pouze Jaškina či jeho agenta. „Slušnost se nemusí uzákonit, ta se musí vychovávat. Agent i hráč slušnosti nemají ani za nehet,“ uvedl jeden z komentujících. „Abych věděl, co je lidské a morálně správné, nepotřebuji zákon. Je to pouze jeho (Jaškinovo) selhání, nikoho jiného,“ přidal se další.

Hrdina z Nagana si však stál za svým názorem: „Ten člověk neporušil zákon. Parlament nechá naše občany podporovat fašismus, jedná proti zájmům ČR. Naši poslanci by se z toho měli zodpovídat. Je to jejich povinnost. Chci mít větší bezpečí a podporovat spojence. Proto chci zákon, který chrání naše životy a životy našich spojenců.“

Švédsko a Finsko již zasáhlo

Pravdou je, že k poměrně radikálnímu opatření již před časem přistoupili Švédi a Finové. Ti oznámili, že pro nadcházející sezonu nesmí jejich hokejisté, kteří budou působit v KHL, hrát za švédský, respektive finský, národní tým.

Hašek hned po začátku ruské invaze vyzval vedení NHL, aby znemožnilo všem ruským hráčům v prestižní kanadsko-americké lize působit. „NHL musí okamžitě pozastavit smlouvy všem ruským hráčům. Pokud tak neučiní, je nepřímo spoluzodpovědná za umírání na Ukrajině,“ napsal šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře.

Ruská média v reakci na to obvinila Haška z toho, že se z něj prý stal fašista. Bývalého brankáře rozčílil především přístup ruského kanonýra Alexandra Ovečkina, který má na Instagramu stále společnou fotku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Je to stále můj prezident,“ prohlásil Ovečkin krátce po vypuknutí invaze.

Tagy:
Ukrajina NHL zákon fašismus Dominik Hašek KHL Dmitrij Jaškin hokej přestup vláda sport Rusko Libor Šulák Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Rudolf Červený