Tohle je občanská válka, zuří Trumpovi fanoušci po soudu. Běžte se léčit, vzkazují oponenti

Příznivci Donalda Trumpa zuří kvůli soudnímu verdiktu, který viní exprezidenta ze všech 34 bodů obžaloby.

Donald Trump je vinen

Vinen, vinen, vinen. Finální verdikt v soudním procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem vyvolal velkou bouři nejen v řadách jeho podporovatelů. Ti na sociálních sítích i na veřejnosti mluví o „občanské válce“, mnohdy nešetří vulgarismy a výhrůžkami. „Není vinen, vy zk*rvysyni! V téhle zemi není žádná spravedlnost!“ křičí na zveřejněných záběrech někteří Trumpovi příznivci. V internetových diskuzích pak dochází k vyhroceným slovním přestřelkám a nadávkám. „Běžte se léčit a nefňukejte,“ vzkázali jim zástupci opačného názorového spektra.

Trump je podle dvanáctičlenné poroty vinen ve všech 34 bodech obžaloby. Podle reportérů CNN, kteří byli přítomni v newyorské soudní síni, si exprezident vyslechl historický verdikt jako zkamenělý, z místnosti pak odcházel s červenou tváří. Jeho advokát Todd Blanche potvrdil stanici CNN, že se někdejší americká hlava státu odvolá hned, jakmile to bude možné. O výši trestu bude jasno 11. července.

Bezprecedentní rozsudek vyvolal bouřlivé reakce na obou stranách názorové barikády. Trumpovi fanoušci se shromáždili na různých místech po celých Spojených státech, před budovou newyorského soudu, u mrakodrapu Trump Tower i ve floridském resortu Mar-a-Lago, kde exprezident sídlí se svou ženou Melanií, a vyjadřovali mu podporu. Své rozhořčení z rozhodnutí justice netajili, spíše naopak.

„Není vinen, vy zk*rvysyni! V téhle zemi není žádná spravedlnost!“ křičí na záběrech jeden z Trumpových podporovatelů s červenou kšiltovkou. K němu se přidává další muž, který užije neméně hrubá slova. „Vaše zasr*né děti jsou mrtvé! Není vinen!“ opakuje dokola na videu za přítomnosti policisty. Ten do protestu nijak nezasahuje. Někteří měli dále provolávat, že „získají Ameriku zpět“.

Podobně vyhrocená nálada panovala také na sociálních sítích. „Dnešním dnem už nejsme Spojené státy, ale dírou třetího světa, která směřuje k občanské válce. Není co sjednocovat. Ať jdou liberálové a všichni, kdo je volí, do pr*ele. Trump vyhraje a my zničíme každou stopu jejich strany. Žádné slitování. Poslední slovo bude mít Amerika, ne dvanáct ubohých porotců,“ vyhrožoval na platformě X názorovým oponentům kontroverzní podcaster a Trumpův podporovatel Joey Mannarino.

Jeho slova posléze vyvolala nejednu kritickou reakci. „Běžte se léčit a nefňukejte,“ vzkázali mu diskutéři ve vláknu pod příspěvkem. „Doufám, že jsou kolem tebe dobří lidé, kteří ti dokážou pomoct,“ rýpl si do „MAGA“ influencera další uživatel sociální sítě X. „Až opravdu začne občanská válka, lidé jako ty se budou schovávat pod postelí v kaluži moči,“ prohlásil další.

Jiní podporovatelé Donalda Trumpa mírnili rétoriku svých kolegů a radši se výroků o občanské válce vyhýbají. Jedním dechem ale vzkazují, že demokratický kandidát a současný prezident Joe Biden bude letos na podzim jednoznačně poražen ve volbách. „Vážení liberální komouši, varujeme vás, že v listopadu budeme pít vaše lahodné slzy. Smějte se, zm*di, brzy budete plakat. Počítejte s tím,“ napsal další kontroverzní influencer Dan Bongino na platformě X.

Ke slovním přestřelkám došlo i před samotnou budovou newyorského soudu, kde se objevila také skupina protitrumpovských protestujících. „Ani Trump není nad právem. Vyhrála spravedlnost,“ měli křičet směrem k názorovým protivníkům shromážděným na druhé straně silnice. „Trump vyhrává jen ve chvíli, kdy podvádí,“ opakovala také jedna aktivistka s transparentem.

Trumpovi hrozí až čtyři roky vězení

Trumpův soudní proces pramení z falšování podnikatelských záznamů, které souvisí s platbou pornoherečce Stephanii Cliffordové – známé také jako Stormy Daniels – těsně před volbami roku 2016. Trumpův bývalý právník Michael Cohen jí tehdy vyplatil 130 tisíc dolarů (asi tři miliony Kč), aby nešla na veřejnost s výpovědí o románku z roku 2006, který Trump dodnes popírá.

Podle obžaloby zfalšoval šeky a další dokumenty, když po zvolení v roce 2017 Cohenovi peníze vracel, a to ve snaze udržet celou dohodu v tajnosti. Podle žalobců byly tyto podnikatelské záznamy vykazovány jako právní výdaje. Podle stanice CNN porota uznala jeho vinu v 11 bodech spojených s fakturami od Cohena, v 11 se šeky a ve 12 s dalšími záznamy o finančních transakcích.

Exprezidentovi hrozí až čtyři roky vězení, jakožto netrestaná osoba by ale mohl odejít s podmínkou a pokutou, což považují američtí právní experti za nejpravděpodobnější výsledek. Slyšení, kdy bude oznámena výše trestu, se na základě čtvrtečního rozhodnutí soudce Juana Merchana uskuteční 11. července v 10:00 místního času (16:00 středoevropského času).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozí Trumpovi vězení? A může stále kandidovat na prezidenta Spojených států? Pět klíčových otázek a odpovědí.

Tagy: