Trump: S vězením nemám problém, veřejnost by to ale neustála. Zmínil i „bod zlomu“

Americký exprezident Donald Trump

Donald Trump je vinen

Bývalý americký prezident Donald Trump v neděli ve vysílání stanice Fox News uvedl, že by přijal případný trest domácího vězení nebo pobyt za mřížemi. Dodal ale, že veřejnost by to nejspíš nepochopila a mohlo by se to stát zlomovým okamžikem. Jak to myslel a co by mohlo po jeho uvěznění následovat, Trump nevysvětlil.

Bývalý americký prezident nemá podle svých slov nic proti případnému vězení. „Jsem s tím srozuměný,“ řekl Trump v nedělním rozhovoru pro Fox News, když byl dotázán na hrozící trest.

ČTĚTE TAKÉ: Ivanka Trumpová prolomila mlčení. Svému otci věnovala krátký vzkaz, její bratr byl ostřejší

V rozhovoru, o němž podrobně informoval web CNN, exprezident dále řekl, že neudělal nic špatného. „Bojuji za ústavu,“ pronesl například. Zároveň podotkl, že veřejnost by podle jeho názoru jeho uvěznění nezvládla. „Nemyslím si, že by to veřejnost ustála. Veřejnost by to těžko snášela. V určitém okamžiku nastane bod zlomu,“ sdělil.

Dvanáctičlenná porota ve čtvrtek shledala Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce Stephanii Cliffordové, známé také jako Stormy Daniels, za mlčenlivost před volbami z roku 2016.

Svoji představu o trestu pro exprezidenta má i Cliffordová. „Měl by být odsouzen k trestu ve vězení nebo k obecně prospěšným pracím,“ navrhla v rozhovoru s britským bulvárním deníkem Daily Mirror. Ideální by podle ní pro Trumpa byla práce v zařízení pro ženy, které by si z něj mohly dělat boxovací pytel, píše agentura AFP. Trumpovu manželku Melanii pak Cliffordová vyzvala, aby exprezidenta opustila, protože je to podle ní odsouzený zločinec.

Porota sice rozhodla o Trumpově vině, ale trest mu akutně nehrozí, protože čeká, až o jeho výši rozhodně soud. Tu soudce Juan Merchan oznámí 11. července. Trump již dříve označil proces za nespravedlivý a kritizoval soud. Avizoval, že se odvolá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ještě to neskončilo, vzkázal exprezident Trump. Proti bezprecedentnímu verdiktu se odvolá

Tagy: