Drahé energie mohou položit vládu. Opozici stačí sedět s rukama v klíně, míní komentátoři

Komentátoři Martin Schmarcz (vlevo) a Thomas Kulidakis

Komentátoři Schmarcz a Kulidakis o energetice a migraci

Jestli bude pokračovat pokles průmyslu a reálných mezd, voliči to „ocení“ negativně. Opozice už nepotřebuje dělat téměř nic jiného než sedět s rukama v klíně a neudělat chybu. Uvedl to ve vysílání komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis. Podle Martina Schmarcze by vláda měla řešit také drahé energie. „Pokud nic neudělá, může to položit nejen vládu, ale celou republiku,“ zdůraznil.

„Jakmile reformy naběhnou účinnosti, lidé si je zažijí, hospodaření státu se dostane do lepší kondice a ten ozdravný proces ocení.“ Těmito slovy komentoval pro CNN Prima NEWS vládní úsporný balíček předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. S jeho vyjádřením ale nesouhlasí komentátor CNN Prima NEWS a Info.cz Martin Schmarcz. „Odborník tam něco najde, ale pan Michálek mluvil o lidech a ti to skutečně neocení. Pravicoví voliči budou mít pocit, že je balíček slabý a že se málo šetří. Levicoví voliči zase budou mít dojem, že je sobecký a bere. Z hlediska PR balíček kombinuje to nejhorší z obou skupin voličů,“ popsal Schmarcz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš by byl v Bruselu zoufalý. Volby budou referendem o vládě, shodli se komentátoři

Podobný názor zastává také komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis. „Ten balíček prozatím nikoho nepotěšil do té míry, aby jásal a nikoho nepotrápil natolik, aby měl pocit, že se musí okamžitě něco změnit. Vládu čeká ještě rok, dva trápení. A jestli bude pokračovat to, co nyní, tedy pokles průmyslu, spotřeby a reálných mezd, tak to asi voliči ocení – ale negativně. Opozice už nepotřebuje téměř nic jiného než sedět s rukama v klíně a neudělat chybu,“ řekl Kulidakis.

Vláda tvrdila, že zdražení elektřiny se bude týkat pouze někoho a že půjde o jednotky procent. Teď to ale vypadá, že by se zdražení mohlo dotknout až 60 procent občanů a že zdražení bude tak výrazné, že budou zapotřebí dotace z veřejných peněz. „Vláda neříká lidem pravdu. Ceny elektřiny dlouhodobě porostou kvůli zelenému údělu. SPD a Tomio Okamura mají navrch, protože vláda tyto věci nedostatečně komunikuje,“ sdělil Schmarcz.

Pokud vláda s drahými energiemi nic neudělá, má podle něj průmysl dvě možnosti. „Buď se vystěhuje do země, kde je energie levnější, třeba do Spojených států, anebo prostě zkrachuje. Tohle je daleko důležitější než nějaký balíček, ten už je za námi, ale drahé energie mohou položit nejen tuto vládu, ale i tuto republiku,“ zdůraznil komentátor.

Tagy:
energie průmysl Andrej Babiš Tomio Okamura Brusel Jakub Michálek vláda Svoboda a přímá demokracie Poslanecký klub České pirátské strany