Drama ve středních Čechách. Ze skály spadli dva lidé, zasahovaly vrtulníky

Záchranářský vrtulník musel v neděli hned dvakrát vzlétat k případu pádu lidí ze skály. Jeden muž se zřítil u zříceniny hradu Zbořený Kostelec, druhý pak u Svatého Jana pod Skalou. Za víkend tak ze skal jen ve středních Čechách spadli celkem tři lidé. V sobotu totiž jeden muž nepřežil pád v lomu Velká Amerika.

„Ve dvě hodiny vyjelo lezecké družstvo z Benešova společně s místní jednotkou SDH obce ke zřícenině hradu Zbořený Kostelec. Na místě měla být osoba, která spadla pod hradby do nepřístupného terénu. Současně na místo vyletěly i dva vrtulníky,“ uvedli na Twitteru hasiči Středočeského kraje. V jednom vrtulníku letěli hasiči a letečtí záchranáři, ve druhém pak zdravotničtí záchranáři.

Hasiči zraněného muže rychle našli a předali ho k ošetření záchranářům. „Vrtulník ZZS zatím přistál za řekou, kde počkal, až letečtí záchranáři z Prahy naloží zajištěného muže a pomocí jeřábu ho vyzvednou na palubu svého vrtulníku. Poté došlo na nedaleké loučce k předání zraněného,“ dodali hasiči. „Muž utrpěl úraz hlavy a po ošetření byl transportován letecky do benešovské nemocnice,“ uvedla pro web Novinky.cz mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková.

K podobnému úrazu došlo také na Berounsku, kde se ze skály nedaleko Svatého Jana pod Skalou zřítil muž. I k tomuto případu hasiči přivolali vrtulník. Nakonec ale nebyl potřeba, jelikož lezecká skupina hasičů muže dostala dolů po lanech, kde si ho převzali záchranáři. „Zasahující lékař vyslovil u muže podezření na otřes mozku. Po zaléčení byl přepraven pozemními posádkami do motolské nemocnice,“ sdělila Nováková.

Pád do lomu Velká Amerika nepřežil v sobotu odpoledne mladý muž. S největší pravděpodobností uklouzl na skále a utrpěl zranění, jimž na místě podlehl. „Ve 14:20 jsme měli hlášený pád muže do lomu Velká Amerika, na místo letěl vrtulník, zasahovali hasiči a policie. Na místě bylo zjištěno, že muž ročník 1998 pravděpodobně nešťastnou náhodou uklouzl na skále a spadl, zraněním na místě podlehl,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Muž podle ní spadl z výšky zhruba deseti metrů. Příčiny a okolnosti neštěstí budou dál zjišťovat berounští kriminalisté.

Tagy:
Benešov Středočeský kraj Fakultní nemocnice v Motole Praha skalní formace Svatý Jan pod Skalou Velká Amerika Zbořený Kostelec