Těžká srážka s medvědem: Posádka auta uvízla na slovenském venkově, zvíře nepřežilo

Poláci srazili na Slovensku medvěda

Srazili medvěda

Skupinka mladých Poláků, kteří se rozhodli vyrazit na dovolenou do Itálie autem, prožila nepříjemnou noc. U slovenské obce Brusno jí pod vůz nečekaně vběhl medvěd. Posádka po nehodě na místě uvázla. Později se vrátila do Polska, aby do jižní Evropy vyrazila jiným vozidlem.

„Jel jsem asi devadesátkou. Najednou vběhl pod kola medvěd, nestihl jsem ani zareagovat. Odnesla to levá přední část auta,“ uvedl řidič k nehodě. Cestující, kteří byli nuceni na slovenském venkově zůstat přes noc, se zprvu obávali, zda se neobjeví další z tlupy predátorů. „Jiné medvědy jsme neviděli, ale báli jsme se, jestli tam nějaký třeba nečíhá v okolí,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drsná srážka auta s medvědem: Krvácející zvíře na záběrech uteklo do lesa, chtějí ho zastřelit

S nabouraným vozidlem zůstali stát místě, aniž věděli, co v tu chvíli dělat. Bezprostředně po střetu měli strach vůbec vystoupit z auta. „Asi tři metry od cesty ležel uhynulý trojroční samec, který vážil asi šedesát kilogramů,“ přiblížil okolnosti zoolog Tomáš Napant.

Poláci sice museli svou cestu do jihoevropské destinace odložit, ale svých plánů na dovolenou se rozhodně nevzdali. „Vracíme se domů. Vezmeme si jiné auto a vyrazíme prostě znovu. Máme tam totiž zaplacené ubytování,“ řekl řidič.

Na Slovensku se nejedná o první případ, kdy jeden z největších volně žijících tvorů narušil dopravu v blízkosti lesa. Jiný medvěd byl viděn už před nějakou dobou na silnici R1. Dostal se na vozovku, kde došlo také ke srážce. Nehoda se stala v té části silnice, kudy podle odborníků vede migrační koridor, prostřednictvím něhož se medvědi dostávají k řece Hron. Podle Napanta zde dochází ke střetům s auty často, mimo jiné i vlků či jiných zvířat.

Tagy:
medvěd Slovensko dovolená dopravní nehoda cestování srážka se zvířetem Brusno