Drsná slova Netanjahua: Izrael oplatí jakoukoliv agresi. Hizballáh potvrdil úmrtí velitele

Komentátoři viní ze současné krize premiéra Izraele Benjamina Netanjahua.

Izrael oplatí agresi

Izrael v posledních dnech zasadil zdrcující rány spojencům Íránu v regionu a je připraven tvrdě oplatit jakoukoliv agresi vůči židovskému státu, ať už přijde odkudkoli. V televizním projevu k národu to ve středu večer podle agentur prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, aniž by se však výslovně zmínil o zabití vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji. Hnutí Hizballáh zase oficiálně potvrdilo, že při úterním izraelském úderu zemřel jeho významný velitel Fuád Šukr. Píše to agentura Reuters.

Ve svém prvním veřejném vystoupení od vzdušného úderu na šéfa Hamásu ve středu brzy ráno v Teheránu Netanjahu dodal, že Izrael je připraven na všechny scénáře a čekají jej náročné dny.

ČTĚTE TAKÉ: Na Donbase část lidí cítí nostalgii po SSSR, řekl Zrno. Just zmínil, kolik let může válka trvat

V úterý večer, jen několik hodin před útokem v íránském hlavním městě, izraelská armáda oznámila, že při vzdušném úderu v Bejrútu zabila šéfa vojenských operací libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které je spojencem Hamásu i Íránu, Fuáda Šukra. Hizballáh jeho smrt ve středu vpodvečer potvrdil a učinil tak i Netanjahu ve svém projevu.

„Občané Izraele, čekají vás náročné dny. Od úderu v Bejrútu se ze všech stran ozývají hrozby. Jsme připraveni na jakýkoli scénář a budeme jednotně a odhodlaně čelit jakékoli hrozbě. Za jakoukoliv agresi vedenou vůči nám z jakékoli strany přijde od Izraele tvrdá odplata,“ prohlásil Netanjahu.

„Zlikvidovali jsme pravou ruku (vůdce Hizballáhu) Hasana Nasralláha, který byl přímo zodpovědný za masakr dětí,“ uvedl izraelský premiér s odkazem na smrt 12 dětí a mladistvých, kteří zahynuli v sobotu po dopadu rakety na hřiště na Izraelem okupovaných Golanských výšinách. Izrael sobotní útok připisuje Hizballáhu, ten to však odmítá, přestože si obě znepřátelené strany vyměňují přeshraniční palbu už od začátku války v Pásmu Gazy.

Šukrovo tělo „bylo objeveno pod sutinami zasaženého domu,“ řekl nejmenovaný zdroj AFP. Úder na předměstí Bejrútu podle libanonských úřadů zabil i tři ženy a dvě děti. Šukrův pohřeb se uskuteční ve čtvrtek a na ceremonii vystoupí i šéf hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh, uvedlo toto hnutí, které dostává podporu od Íránu.

Spojené státy v roce 2017 vypsaly odměnu pět milionů dolarů za informace vedoucí k Šukrovu dopadení, podle Washingtonu sehrál klíčovou roli při bombových útocích na americkou a francouzskou základnu v Bejrútu v roce 1983, při nichž zahynulo 241 amerických a 58 francouzských vojáků.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izrael zaútočil na jemenský přístav. Reagoval na nálet povstaleckých dronů v Tel Avivu

Tagy:
válka Izrael politika Írán Benjamin Netanjahu ozbrojený konflikt konflikt, válka a mír