Drsné záběry z bojů: Ukrajinci granáty vypudili Rusy ze zákopů. Ti po útoku kapitulují

Ukrajinská armáda už v září na mnoha místech fronty přešla do protiútoku, čímž osvobozuje část Ruskem obsazeného území. Daří se například ukrajinskému 108. praporu 10. horské útočné brigády. Jednotka provedla úspěšný úder na síť ruských zákopů na východě země. Záběry z útoku kolují po sociálních sítích.

„Po útoku 10. horské útočné brigády učinili ruští okupanti jediné správné rozhodnutí – kapitulovali. Tak to má být,“ komentovalo záběry ukrajinské ministerstvo obrany. K události došlo pravděpodobně na východní frontě na území centrálního Donbasu.

„Zatímco zbytek světa slavil vánoční svátky, my jsme útočili na nepřátelské pozice Rusů. Díky tomu jsme zneškodnili mnoho okupantů, deset jsme jich také zajali. Náš prapor je jako vždy zase na vrcholu,“ uvedl k videu 108. prapor 10. horské útočné brigády. Obávaná jednotka rovněž slíbila, že se o záběry z bojů bude s uživateli na sociálních sítích dělit i v budoucnu.

Na posledním videu 108. praporu je vidět ukrajinský úder na zákopovou síť ruských vojáků. Někteří okupanti se radši hned vzdali – z podzemních chodeb vyšli neozbrojeni s rukama nad hlavou. Zdá se ale, že ne všichni Rusové využili možnosti kapitulovat.

Ukrajinští vojáci tak do ruských „nor“ začali házet výbušniny, aby okupanty takzvaně „vykouřili“. V závěru videa je vidět, jak Ukrajinci odvádí z místa pryč asi deset ruských zajatců.

Počty ruských ztrát neustále stoupají. Podle ukrajinského generálního štábu okupanti od začátku invaze přišli o více než 103 tisíc vojáků. Mezi ně se počítají právě i zajatí či zranění.

K tomu Rusové ztratili 3 016 tanků, 6 024 dalších obrněných vozidel, 4 652 transportních vozidel, 2 416 dělostřeleckých systémů, 267 vrtulníků, 283 letounů, 1 707 bezpilotních letounů a obrovské množství kusů další vojenské techniky.

Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy: