Jatka u Bachmutu. Drsné záběry ukazují, jak ukrajinské drony likvidují ruské okupanty

U Bachmutu nadále pokračují tvrdé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Výraznějšímu postupu okupantů zabraňuje i ukrajinský 108. prapor 10. horské útočné brigády. Ten sdílel nová videa z dalších úderů na ruské útočníky. Záběry patří k tomu nejbrutálnějšímu, co bylo zatím během ruské agrese zachyceno a publikováno.

Neutuchající boje, ostřelování, rozbombardovaná krajina, zpustošené lesy, zákopy, bahnitá půda, špína, krev a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu v posledních týdnech připomíná svým stylem i mírou brutality první světovou válku.

Rusové nadále vynakládají až neuvěřitelné úsilí, aby na území centrálního Donbasu dosáhli postupu. Naráží však na tvrdý odpor z ukrajinské strany. V odrážení ruských útoků se angažuje například ukrajinská 10. horská útočná brigáda a obzvlášť pak její 108. prapor. Některé útoky této jednotky jsou tak brutální, že je správci sociálních sítích vyhodnocují jako nevhodné.

Třeba začátkem týdne 108. prapor provedl útok na ruské vojáky, kteří se ve vyhloubených zákopech kryli mezi obcemi Spirne a Berestove. Několik ukrajinských bomb dopadlo do bezprostřední blízkosti od okupantů.

Ještě brutálnější záběry pak pochází z podobného úderu 10. horské útočné brigády z minulého týdne. „Boje pokračují. Naši vojáci neustále likvidují další a další okupanty,“ vzkázala jednotka.

Ruští vojáci se často bez podpory těžké techniky krčí v zimě v improvizovaných zákopech a pouze doufají, že je nezasáhne kulka z pěchotní zbraně či bomba shozená z ukrajinského dronu. Tomu druhému ale – jak je vidět – prakticky nelze zabránit.

V extrémně složité situaci se u Bachmutu nachází i ukrajinská armáda. Obráncům setrvání v zákopech ztěžují tuny bahna, studené počasí i ruské bomby, které denně dopadají na jejich pozice. Obě armády trpí obrovskými ztrátami. Ze zpráv z bojiště se zdá, že hůř jsou na tom Rusové.

Přesto z posledních prohlášení amerického Institutu pro studium války (ISW) vyplývá, že okupanti dosáhli v okolí Bachmutu určitých méně významných územních zisků. Obklíčit toto město se jim ale stále nedaří.

Tagy: