Ve druhém kole přijímaček pohořel každý desátý žák. Ministerstvo zveřejnilo přesná data

Učitelka v Teplicích zkrátila žákům čas na přijímací zkoušky o deset minut.

Výsledky druhého kola přijímacích zkoušek

Ve druhém kole přijímacích zkoušek se na střední školy v Česku nedostalo 701 žáků devátých tříd. Celkem se jich hlásilo 6 293, uspělo tedy 89 procent z nich, sdělilo ministerstvo školství. Nejvíce nepřijatých – 349 bylo z Prahy, ze Středočeského kraje neuspělo 168 deváťáků.

Nepřijatí uchazeči se mohou nyní přihlásit do třetího kola, kde mohou podávat neomezený počet přihlášek, tentokrát už jen papírovou formou. Průběžně aktualizovaný seznam nabízených oborů najdou v systému DiPSy, kde v pátek po půlnoci Cermat zveřejnil výsledky druhého kola.

Celkově podle Krejčího druhé kolo nevyšlo asi 2 700 uchazečům, v tomto počtu jsou ale zahrnuty i děti, které se hlásily na víceletá gymnázia a při nepřijetí zůstávají na základní škole, či zájemci o dálkové studium.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České školství trápí dramatická nerovnost. Rozdíly v matematické gramotnosti jsou i tři roky

Podle ministerstva se letos na střední školy hlásilo více než 99 tisíc deváťáků, v prvním kole přijímacího řízení uspělo téměř 94 procent z nich, asi 6 000 z nich se tedy na žádnou školu nedostalo.

Pro třetí kolo nabízejí školy ještě přes 400 oborů, přesný počet volných míst by měl Krejčí vědět v pátek odpoledne.

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem kapacit středních škol, i kvůli tomu, že se na ně hlásí velký počet zájemců i z jiných regionů, zejména ze středních Čech. „Z těch 1 600 dětí, co se v Praze nedostaly po prvním kole, se zhruba 750 nedostalo ani v kole druhém, přestože jsme nabídli v Praze přes 2 000 míst, všechna jsou dnes obsazená,“ řekl Radiožurnálu pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na síti X uvedla, že v kraji je ještě tisícovka volných míst na školách všeho typu. V Praze už podle ní nebudou místa na odborných školách a učilištích, volná místa nabízejí některá soukromá gymnázia. „Ve Středočeském kraji jsme v tomto týdnu měli jednání se všemi řediteli středních škol. Všichni, i když jim chybí na doplnění do třídy třeba jeden nebo dva studenti, budou otevírat ještě třetí kola. U škol nebo v jejich okolí máme internáty, jsme připraveni se postarat o děti z Prahy a nebo z jiných krajů, jejichž přihlášky jsme zaznamenali už i v druhém kole,“ napsala hejtmanka.

Nabízené obory ve třetím kole si mohou zájemci v systému DiPSy vyhledávat podle kraje, okresu, formy studia i zaměření studia. Například v Praze je v denním studiu na výběr 23 oborů, volná místa mají některá soukromá gymnázia, kde se platí školné, či umělecké obory. Ve Středočeském kraji je na různých typech škol a učilišť v nabídce 57 oborů denního studia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vystřílím školu, hrozil agresor ve škole na Semilsku přes QR kódy. Policie zasáhla okamžitě

Tagy: