Vláda schválila mimořádné zvýšení důchodů. Spočítejte si, o kolik si polepšíte

Seniorka a peníze

Důchodci si od letošního června přilepší v průměru o více než tisícovku. K mimořádné valorizaci důchodů dojde kvůli vysokému růstu inflace, která v lednu meziročně zrychlila na 9,9 %. Zásluhová část penze se všem lidem, kteří mají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, zvedne o 8,2 %. Ve středu to schválila vláda.

„V červnu dostanou důchodci v ČR přidáno o 8,2 % plošně, což je přesně 1 017 korun v průměru navíc,“ informoval v pondělí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ve středu to schválila vláda.

„Dobrá zpráva pro seniory. Vláda schválila červnovou valorizaci penzí, která znamená v průměru tisícovku navíc pro starobní důchodce. Je to vůbec nejvyšší nárůst z pohledu absolutní částky. Penze se navyšovaly už v lednu, letos tak důchodci průměrně dostanou 1 822 korun navíc,“ uvedlo ve středu po jednání vlády ministerstvo práce a sociálních věcí na Twitteru.

„Informaci budeme rozesílat všem důchodcům spolu s informacemi k tomu, jak lidé mohou získat pomoc s cenami energií,“ podotkl na tiskové konferenci po jednání vlády Jurečka.

Novou výši svého důchodu si můžete spočítat na kalkulačce webu Kurzy.cz.

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upraví se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Zvedne se o tolik procent, o kolik se navýšily od loňského července ceny. Kabinet má pak nařízení o mimořádné valorizaci vydat do 50 dnů.

Podle Jurečky by vláda měla nařízení projednat buď tento, nebo příští týden. Inflace v Česku za leden meziročně zrychlila na 9,9 % z prosincových 6,6 %. Meziroční růst spotřebitelských cen byl nejvyšší od července 1998, kdy činil 10,4 %. Vývoj ovlivnily zejména ceny bydlení, pohonných hmot, potravin či energií.

Mimořádnou valorizaci důchodci zažili už v srpnu 2008 za vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS). Tehdy se průměrný důchod kvůli inflaci upravil o 470 korun. Ta současná mimořádná valorizace by měla vyjít zhruba na 20 miliard korun.

Peníze na ni v navrhovaném rozpočtu ministerstvo práce už má. S další valorizací kabinet počítá v lednu roku 2023. To předchozí vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů penzistům a penzistkám přidávala víc, než nařizoval zákon.

V covidovém roce 2020 před krajskými volbami začala prosazovat mimořádný bonus pět tisíc korun. Důchodci ho dostali před Vánocemi. Letos v lednu i v lednu 2019 si každý přilepšil nad zákonnou valorizaci o 300 korun měsíčně a předloni od ledna o 151 korun.

Tagy: