Ficův boj o média. Vláda chce vlastní televizi, opozice zuří a novináři podepisují petici

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica pokračuje v kontroverzních krocích. Nyní se pokouší získat pod svoji kontrolu veřejnoprávní média. Plánem kabinetu je zrušit televizi a rozhlas RTVS (Rozhlas a televize Slovenska), fungující pod jednou hlavičkou, a nahradit je prakticky stejnou organizací, kterou by však měl zcela ve svých rukách. Proti záměru se bouří nejen zaměstnanci RTVS a slovenská opozice, ale i politici Evropské unie.

Plán Fica a jeho ministryně kultury Martiny Šimkovičové, někdejší moderátorky TV Markíza a „hvězdy“ dezinformační scény, je jednoduchý. Proměnou RTVS chtějí z funkce generálního ředitele odstavit Ľuboše Machaje, který byl jmenován v létě 2022 vládou expremiéra Eduarda Hegera, a zároveň přizpůsobit médium k obrazu svému.

V návrhu nového zákona například stojí, že by šéfa instituce nově nevolil parlament, ale sedmičlenná rada tvořená lidmi volenými částečně Národní radou, a částečně ministerstvy kultury a financí. Stejně tak by mohl být generální ředitel nově odvolán bez udání důvodu.

ČTĚTE TAKÉ: Na cestě ke státnímu médiu. Fico chce zrušit slovenskou veřejnoprávní televizi i rádio

Ficovi a jeho koalici vadí, že novináři RTVS údajně cenzurují některé názory. Není výjimkou, že na ně premiér útočí. Když se jej například v Praze na setkání lídrů Visegrádské čtyřky (V4) reportérka RTVS ptala na možnou izolaci Slovenska, Fico si stěžoval na slovenské novináře: „Včera jste všichni spustili palbu, bublinu, pak vám to pan (Emmanuel) Macron vysvětlil. Prosím trochu více veřejnoprávnosti.“

S kritikou RTVS přichází i další Ficovi zákonodárci. Kupříkladu kontroverzní místopředseda Směru-SD a zároveň Národní rady Ľuboš Blaha na sociální síti Telegram napsal, že kvůli rušení RTVS je na místě „bouchat šampaňské“. „Celé Slovensko na toto čekalo – RTVS už dlouho nemělo nic společného s veřejnoprávností a objektivitou. Až projde nový zákon, RTVS konečně přestane být hlásnou troubou progresivismu a militarismu,“ uvedl Blaha.

Samostatnou kapitolou se stala čtvrteční tisková konference Šimkovičové, kde mimo jiné uvedla na dotaz RTVS, kdo bude novým generálním ředitelem, že žádná náhrada zatím není. Šéf SNS a místopředseda Národní rady Andrej Danko byl pak na tiskové konferenci uražen jistým člověkem, který jej nazval „debilem“. „Z jakého média jste, že jste mě nazval debilem? Jak se jmenujete?“ reagoval Danko. Později se ukázalo, že nešlo o novináře, ale nespokojeného občana, který se do budovy ministerstva kultury dostal náhodou, jak informuje například portál Aktuality.sk.

Proti je opozice, novináři i Jourová

K aktivitám okolo rušení RTVS se velmi kriticky staví slovenská opozice. Ta kvůli změnám plánuje další protest, tentokrát na páteční večer. „Svobodná média mají sloužit všem občanům Slovenska, nejen Ficovi, Dankovi a (Peteru) Pellegrinimu. Proto i my v Progresivním Slovensku žádáme o stažení tohoto škodlivého a nebezpečného návrhu zákona,“ uvedl předseda strany Michal Šimečka.

Proti změnám se staví také lidé v Evropě. Ozvala se například česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. „Ten proces je na začátku, jak jsem pochopila, ale vidím tam velké nebezpečí, že programová rada i rada televize a rozhlasu budou vyloženě pod kontrolou, já to řeknu natvrdo, stranických orgánů vlády. Tak to nemá být,“ komentovala Jourová.

Ozývá se také Evropská vysílací unie (EBU). Podle ní návrh zákona z dílny premiéra Fica může ohrozit redakční nezávislost veřejnoprávního média.

S kritikou vystoupili také novináři RTVS. Ti dokonce představili otevřený dopis, který mělo podepsat už přes 600 zaměstnanců. „Toto prohlášení je vyjádřením znepokojení lidí, kteří se snaží profesionálně a poctivě vykonávat své zaměstnání, povolání a pro mnohé poslání,“ stojí v prohlášení.

Tagy:
Slovensko televize petice Věra Jourová Robert Fico generální ředitel rada Progresívne Slovensko Andrej Danko SMER - sociálna demokracia Rozhlas a televize Slovenska veřejnoprávní médium Slovenská národná strana Michal Šimečka Martina Šimkovičová