Volební kalkulačka ke slovenským prezidentským volbám: S kterým kandidátem se shodujete?

V sobotu se na Slovensku koná první kolo prezidentských voleb. Průzkumy favorizují Petera Pellegriniho a Ivana Korčoka. Očekává se ale, že žádný z kandidátů v prvním kole nezíská potřebný počet hlasů a rozhodne se až v druhém dějství. S kterým kandidátem se nejvíce shodnete, si můžete vyzkoušet ve volební kalkulačce.

Už v sobotu 23. března budou po loňských mimořádně dramatických parlamentních volbách obyvatelé Slovenska vybírat nástupce prezidentky Zuzany Čaputové.

Prezidentské volební průzkumy na Slovensku zatím většinou ukazují na mírný náskok vládního kandidáta Petera Pellegriniho před opozičním Ivanem Korčokem, a to v řádu menších jednotek procentních bodů. Do čela preferencí staví Korčoka pouze agentura Median SK. Zatímco oba favorité mívají kolem 35 procent, další kandidáti následují už s velkým odstupem. Štefan Harabin se drží okolo 10 procent, někdejší premiér Igor Matovič dosahuje zhruba šesti procent.

Očekává se, že žádný z kandidátů v prvním kole nezíská potřebný počet hlasů ke zvolení a že do rozhodujícího druhého kola postoupí právě Korčok s Pellegrinim. Druhé kolo by pak následovalo 6. dubna.

Jaký kandidát nejvíce oslovuje vás, si můžete vyzkoušet ve volební kalkulačce:

CNN Prima NEWS připravuje k prvnímu kolu slovenských prezidentských voleb speciální vysílání po celou noc. Diváky jím provede pětice moderátorů ve složení Terezie Tománková, Libor Bouček, Petr Suchoň, Petr Převrátil a Barbora Zlatohlávková. Mezi mnoha dalšími hosty nabídne speciál hned v úvodu rozhovory se slovenským exprezidentem Andrejem Kiskou a bývalým českým prezidentem Václavem Klausem.

Na post prezidenta kandiduje celkem deset osobností:

  • Patrik Dubovský - Historik a archivář, pracovník Ústavu paměti národa. Kandidaturu oznámil na poslední chvíli, podpisy mu dodali poslanci hnutí Slovensko bývalého premiéra Igora Matoviče, podpořili ho i zástupci strany Za lidi a Křesťanské unie. Prezentuje se jako konzervativní demokratický kandidát, který chce přispět k porážce Petera Pellegriniho.
  • Krisztián Forró - Předseda slovensko-maďarské strany Maďarská aliance od roku 2021, zastupitel Trnavského samosprávného kraje za volební obvod Galanta od roku 2013.
  • Štefan Harabin - Bývalý předseda Nejvyššího soudu do roku 2014 a bývalý místopředseda vlády a ministr spravedlnosti v první vládě Roberta Fica v letech 2006 - 2009. Je obhájcem politiky Ruska.
  • Ivan Korčok - Dlouhou dobu působil v zahraničních službách, byl velvyslancem v Německu (2005 až 2009), stálým představitelem Slovenska při Evropské unii (2009 až 2015) a velvyslancem v USA (2018 až 2020). Svoji politikou oslovuje Korčok především voliče současné prezidentky Zuzany Čaputové, a také mladé lidi. Podporu mu vyjádřila strana Svoboda a solidarita (SaS), která ho v minulosti jako nestraníka nominovala do vlády, a také Progresivní Slovensko (PS), které je aktuálně nejsilnější opoziční stranou.
  • Marian Kotleba - Předseda krajně pravicové strany Kotleba - Lidová strana naše Slovensko (LSNS), bývalý župan Banskobystrického kraje v letech 2013 až 2017. Bývalý poslanec (2017 až 2022), je znám svými nacionalistickými postoji, pro které byl i trestně stíhán. Dlouhodobě se negativně vyjadřuje vůči Romům, NATO, EU a OSN.
  • Ján Kubiš - Diplomat, bývalý ministr zahraničí ve vládě Roberta Fica v letech 2006 až 2009. Působil i jako velvyslanec Slovenska při OSN (1993 až 1994 ) nebo generální tajemník Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Svoji kandidaturu opírá o podporu občanů.
  • Igor Matovič - Poslanec od roku 2010, premiér od března 2020 do dubna 2021, ministr financí v kabinetu Eduarda Hegera od dubna 2021 do prosince 2022. Zakladatel a předseda politického hnutí Slovensko (do roku 2023 OLaNO).
  • Milan Náhlik - Bývalý příslušník policejního sboru; v roce 2020 neúspěšně kandidoval do parlamentu za stranu Hlas lidu.
  • Petr Pellegrini - Ekonom a politik Pellegrini, předseda slovenské vlády v letech 2018 až 2020, dlouhá léta působil ve straně Směr-SD Roberta Fica a od loňského října je podruhé předsedou parlamentu; poprvé tuto funkci zastával rok a půl od listopadu 2014. Pellegrini je vedle dosluhující prezidentky Zuzany Čaputové dlouhodobě nejpopulárnějším slovenským politikem.
  • Robert Švec - Předseda strany Slovenské hnutí obrody (SHO) od roku 2019. Tato strana vystupuje proti členství země v EU a v NATO.

Tagy: