Dva Poláci si to namířili po D1 pěšky do Brna. Poberte je, volal překvapený řidič policistům

Cizinci v klidu kráčeli po dálnici D1, policisté je pokutovali.

Chodci a cyklista na dálnici

Řidiče na dálnicích občas překvapí ledacos. Chodce nebo cyklisty v provozu ale člověk obvykle nečeká. Přesto v Česku k takovým případům dochází. Naposledy museli policisté řešit dva polsky mluvící turisty. Ti se pěšky po dálnici D1 vypravili do Brna. Výjimkou nejsou ani cyklisté, kteří si dálnici pletou s cyklostezkou.

Incident na policii ohlásil jeden z řidičů. „Prosím vás, teď jedu po dálnici z Brna na Olomouc a na 209. kilometru jdou dva lidi po dálnici. Míří směrem k Brnu a nejsou vůbec osvětlení. Tak je poberte, ať je nikdo nesrazí,“ řekl muž do telefonu.

Řidiči projíždějící po dálnici D1 skutečně míjeli dva turisty, kteří si pro svůj pěší výlet rozhodně nezvolili tu nejlepší trasu. Mladíci totiž pochodovali odstavným pruhem dálnice.

„Překvapené hlídce pověděli, že údajně vůbec netušili, že se nachází na nejvytíženější moravské dopravní tepně, kam mají chodci samozřejmě vstup přísně zakázán,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala. Oba polsky mluvící cizinci, kteří měli obrovské štěstí, že je žádný z šoférů nesrazil, tak na místě dostali pokutu a dálnici museli okamžitě opustit.

Jak policisté upozorňují, případné nehody s chodci končí téměř vždy fatálně. „Koncem července například podobný střet skončil smrtí staršího muže na dálnici D1 poblíž Rousínova na Vyškovsku. Chodce totiž nečekaně zachytil projíždějící nákladní vůz, kdy utrpěl zranění neslučitelná se životem,“ zmínil Vala.

Samostatnou kapitolou pak jsou i někteří nezodpovědní cyklisté. Ani ti, stejně jako chodci, na dálnici rozhodně nemají co pohledávat. „Je to velikánský hazard. Kolo vůbec nemá co dělat na dálnici. Pokud je chodec nucen jít po dálničním tělesu, tak by určitě měl jít za svodidly,“ uvedl dopravní expert Igor Sirota.

Každoročně přitom na českých dálnicích a rychlostních silnicích zbytečně umírají chodci, které řidiči srazí. Často tito lidé přebíhají vozovku, aby si zkrátili cestu, nebo neopatrně vystoupí po nehodě. Většinou nedomyslí, že za tento hazard můžou zaplatit vlastním životem.

Tagy: