Strach maminky v Pardubicích. Děti se zamkly v autě, všimla si až po zabouchnutí dveří

Dvě malé děti se zamkly v autě

Děti v Pardubicích se zamkly v autě

Občas se to stane. Dítě nebo pes se omylem zamkne v autě a rodič nebo páníček se k němu nemůže dostat. S přicházejícím létem jim hrozí na slunci rychle přehřátí, a tak je třeba je dostat co nejdříve ven. Dvě malé děti v Pardubicích měly štěstí, že ze zamčeného auta se dostaly rychle a v pořádku.

Žena nakládala dvě své děti ve věku 1,5 roku a 3 roky do auta. Stačila chvilka nepozornosti. „Starší dítě si pravděpodobně hrálo s klíčky od vozidla a při té příležitosti se mu podařilo i zamknout vozidlo,“ uvedl mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Toho si matka nevšimla a poté, co upoutala do sedačky druhé dítě, zavřela dveře. Naštěstí právě kolem jela hlídka městské policie. „Strážníci samozřejmě v tu chvíli nabídli pomoc, pokusili se to vozidlo otevřít sami pomocí drátu, což se nedařilo, proto jsme na místo povolali zámečnickou firmu,“ popsal Sejkora. Podobné případy se stávají velmi často, protože ty automobily jsou nabity elektronikou a ta občas selhává, takže se jedná až o stovky případů ročně,“ upozornil pardubický zámečník Jiří Fikeis.

I když celá akce netrvala dlouho a strážníci přikryli okna proti slunci dekou, nebývá to bez rizika. „Nebezpečí samozřejmě hrozí, vozidlo na přímém slunečním světle se poměrně rychle vevnitř ohřívá a zejména malé děti mohou být citlivé,“ varoval mluvčí strážníků.

Podobným způsobem se nezřídka do ohrožení dostanou i zvířata, například psi, když se v autě zamknou. „Jsou dost neposední a běhají a běhají a u některých automobilů, které ještě mají takové to zajištění knoflíčky na dveřích, tak skočí na knoflíček a prostě auto se uzamkne a páníček jenom smutně kouká, jak mu tam pejsek běhá po sedadlech,“ doplnil Fikeis.

Pokud sami auto otevřít nedokážete, měli byste se obrátit na strážníky. Ti posoudí, jestli rozbít okno, nebo počkat na jejich příjezd. V tomto případě se ale děti dostaly ven v pořádku, protože zámečníkovi se auto podařilo odemknout za pět minut a udělal to zdarma.

Tagy: